Un desen de Vincent van Gogh, reprezentând un bătrân obosit, a fost descoperit recent, a confirmat muzeul dedicat artistului, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Studiul pentru lucrarea „Worn Out” a fost desenat la începutul carierei artistului, în 1882, a transmis, joi, Muzeul „Van Gogh”. 

Schiţa s-a aflat în colecţia privată a unei familii olandeze pentru mai mult de un secol. Dar joi, ea a fost expusă la muzeul din Amsterdam pentru prima dată. Publicul va putea să o vadă până la 2 ianuarie, înainte de a fi returnată familiei. 

Micul desen în creion, semnat „Vincent”, înfăţişează un muncitor în vârstă îmbrăcat cu vestă, pantaloni şi cizme, stând pe un scaun de lemn cu capul sprijinit în palme. 

„Acesta nu a mai fost văzut nicăieri. Este pentru prima dată când acest desen este expus public”, a spus Teio Meedendorp, cercetător senior la Van Gogh Museum.

Van Gogh l-ar fi folosit ca bază pentru o versiune uşor diferită a desenului la scurt timp după aceea, pe care a preferat-o, şi care se află în prezent în colecţia Muzeului „Van Gogh” sub titlul „Worn Out”.

Artistul a făcut studiul pentru „Worn Out” când locuia la Haga şi încă învăţa să deseneze. Experţii spun că oferă o privire excepţională asupra procesului de creaţie al lui Van Gogh din acea perioadă. 

Directoarea muzeului, Emilie Gordenker, a afirmat că echipa este „încântată de această descoperire”. „Suntem foarte fericiţi să oferim o contribuţie domeniului nostru specializat”, a adăugat ea. „Este destul de rar ca o nouă descoperire să fie atribuită lui Van Gogh. Suntem mândri să putem împărtăşi acest desen timpuriu şi povestea lui vizitatorilor noştri”. 

Proprietarul lucrării, care vrea să rămână anonim, a cerut muzeului să stabilească dacă desenul poate fi atribuit lui Van Gogh.

Într-o declaraţie, Meedendorp a spus: „În temeni de stilistică, se potriveşte perfect cu multe figuri studiate pe care le ştim din perioada lui Van Gogh la Haga şi legătura cu Worn Out este evidentă”. El a continuat: „În ceea ce priveşte materialele, găseşti tot ceea ce te-ai aştepta într-un desen Van Gogh din acea perioadă: un creion gros de dulgher, hârtie de acuarelă grosieră drept suport şi fixarea cu o soluţie din apă şi lapte”. „Există urme de daune în colţurile din spatele desenului, pe care le putem lega de modul în care Van Gogh a ataşat în mod obişnuit foi de hârtie la tabloul său folosind amidon”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.