Preşedintele rus Vladimir Putin a criticat prezenţa unor forţe străine în Siria şi a salutat ”pagubele considerabile” suferite de către rebeli şi jihadişti, într-o întâlnire cu omologul său sirian Bashar al-Assad, pe care l-a primit în Rusia, anunţă marţi Kremlinul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul acestei întâlniri tête-à-tête, care a avut loc luni, Putin a apreciat că ”teroriştii au suferit pagube considerabile” în Siria, unde forţele guvernamentale siriene deţin controlul, în opinia sa, asupra a ”90% din teritoriul” sirian.

Putin a apreciat însă, potrivit unui comunicat publicat marţi de Kremlin, că ”principala problemă” a Siriei este amestecul străin pe teritoriul sirian.

”Forţe armate străine, fără decizia ONU, fără acordul vostru, sunt prezente în anumite teritorii din ţară, ceea ce este, acum, contrar dreptului internaţional şi nu permite un maximum de eforturi în vederea unei consolidări a ţării şi avansării pe calea reconstrucţiei”, a apreciat Putin.

Liderul de la Kremlin a dat de asemenea asigurări că al-Assad face ”multe” pentru a ”restabili un dialog cu adversarii săi politici”.

Bashar al-Assad a salutat, la rândul său, ”rezultatele semnificative obţinute de Rusia şi Siria în eliberarea teritoriilor ocupate de către combatanţi şi în distrugerea terorismului”, potrivit unei transcrieri în rusă a Kremlinului a declaraţiilor acestuia.

El a recunoscut, însă, că ”procese politice” angajate în vederea opririi Războiului din Siria ”s-au oprit”.

El a imputat această oprire ”influenţei distrugătoare” a ”anumitor state”.

”Anumite state au impus sancţiuni poporului sirian, care pot fi catalogate drept antiumane, împotriva statului şi ilegitime”, a apreciat al-Assad.

Rusia a intervenit militar în Siria în 2015 şi a permis forţelor lui al-Assad să recucerească cea mai mare parte a teritoriilor pierdute în lupte cu rebeli şi jihadişti. Moscova dispune de baze militare în Siria.

Mai multe runde de negocieri mediate de ONU nu au reuşit să oprească violenţele armate în Siria.

Aproximativ 500.000 de morţi şi milioane de persoane au fost deplasate de la începutul Războiului in Siria, în 2011.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.