Papa Francisc, aflat într-o vizită în Europa Centrală, s-a întâlnit luni, în a doua zi a acestui turneu - după o scurtă escală în Ungaria -, la Bratislava, în Slovacia, cu lideri ai bisericii şi statului şi a vorbit despre criza sanitară, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Slovacia a înregistrat la începutul lui 2021 una dintre cele mai mari rate de contaminare cu noul coronavirus şi peste 12.000 de morţi din cauza covid-19 de la începutul pandemiei.

Papa Francisc, care visează la o lume mai bună după pandemie, consideră că viitorul implică atât ”o luptă serioasă împotriva corupţiei”, cât şi dreptul la un loc de muncă.

Suveranul Pontif i-a îndemnat pe slovacii care au trăit în timpul regimului comunist - o gândire totalitară, care ”priva de libertate” - să nu se precipite într-altă ideologie, ”goală de sens”, şi anume individualismul.

În această ţară mică, afectată dur de criza sanitară, Papa a îndemnat Europa să dea dovadă de solidaritate.

El a catalogat pandemia drept ”marea încercare a vremurilor noastre. Nimeni nu se află mai presus, nici în calitate de individ şi nici ca naţiune”.

”Fie să înfruntăm provocarea acestei crize, care nu face decât să crească urgenţa de a ne regândi modul de viaţă”, şi-a exprimat el speranţa.

ANTISEMTISM

Papa Francisc, atent să corecteze secole de antiiudaism catolic, se întâlneşte luni în Slovacia cu minuscula comunitate evreiască din această ţară, în care antisemitismul rămâne prezent.

Cu trei zile înainte de sosirea Papei, Bratislava a prezentat scuze în mod oficial pentru moştenirea sa sumbră din epoca preşedintelui Jozef Tiso, un preot catolic care a acceptat să trimită zeci de mii de evrei în lagărele germane ale morţii.

După înfiinţarea, în 1939, a primei Republici slovace, o ţară totalitară, un satelit al Germaniei naziste, mai multe legi antievreieşti au servit drept bază în vederea deportării a zeci de mii de evrei slovaci.

Mai puţin de 300 de supravieţuitori se aflau în ţară la sfârşitul războiului.

În prezent, comunitatea evreiască are aproximativ 2.000 de membri.

Potrivit unui studiu publicat anul trecut de Globsec, un grup de reflecţie slovac, 51% dintre slovaci sunt antisemiţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.