Moştenitorul Angelei Merkel, nepopularul Armin Laschet, şi-a atacat principalul adversar, pe social-democratul Olaf Scholz - fără să-şi evoce înfrângerea anunţată -, într-o încercare de a răsturna previziunile sondajelor, cu două săptămâni înaintea alegerilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Laschet şi-a atacat virulent adversarul - de la sperietoarea unei coaliţii cu extrema stângă la spectrul unor dosare judiciare - şi a menajat-o pe ecologista Annalena Baerbock într-o dezbatere între principalii trei candidaţi, duminică, transformând această înfruntare în trei, favorita germanilor, într-un duel - dar fără să-şi atingă scopul.

Sondaje de după dezbatere i-au acordat un avantaj lui Scholz, cnsiderat ”cel mai convingător” de către 41% dintre persoanele interveivate, urmat de Laschet (27%) şi Baerbock (25%).

Candidatul social-democrat a i-a convins mai ales pe ”alegtorii indecişi”, care-l plasează în frunte.

Laschet nu are timp să oprească o cădere a conservatorilor din cadrul Uniunii Creştin Democrate (CDU) şi Uniunii Creştin Sociale (CSU), care au căzut la un nivel istoric de slab în sondaje, de aproximativ 20%, în contextul în care o parte a alegătorilor au votat deja prin corespondenţă.

Laschet, pus la zid, a pus în practică în această dezbatere de o oră şi jumătate, la posturi publice, sfaturile conducerii consevatoare - şi anume să-l bruscheze pe ministrul Finaţelor din Guvernul Merkel, Scholz, experimentat, însă lipsit de charismă.

”PROBLEMĂ SERIOASĂ”

Primul unghi de atac al lui Laschet a fost o eventuală coaliţie pe care Scholz ar putea s-o formeze cu Verzii (ecologişti) şi mai ales cu Die Linke (extremă stânga), o sperietoare foarte prizată de către conservatori.

”Dacă asta vă dă o majoritate, veţi face o coaliţie cu stânga!”, i-a strigat Laschet social-democratului, un centrist.

Scholz - care nu a îndepărtat în mod oficial o asemenea coaliţie - şi-a precizat condiţiile.

”Oricine vrea să guverneze în Germania trebuie să spună în mod clar că NATO este importantă pentru securitatea noastră”, a subliniat el, adresându-se extremei stângi - care pune în discuţie relaţia transatlantică pe care mizează Germania din 1945.

Laschet a lansat, de asemenea, o ofensivă, cu privire la afaceri. El a evocat percheziţiile de la 9 septembrie a unui organism federal de luptă împotriva spălării banilor - sub tutela lui Scholz - pentru a-şi ataca adversarul.

”Dacă ministrul meu al Finanţelor ar munci ca dumneavoastră, am avea o problemă serioasă”, i-a spus Laschet lui Scholz, ale cărui servicii sunt suspectate de faptul că nu au informat justiţia cu privire la suspiciuni de spălarea banilor în valoare de câteva milioane de euro.

El a denunţat totdată rezervele lui Scholz cuprivire la această anchetă a Parchetului din Osnabrück.

”Este ceea ce fac populiştii în alte ţări”, i-a reproşat el.

Scholz - prezentat săptămâna trecută de săptămânalul Der Spiegel drept ”încarnarea plictiselii în politică” - şi-a schimbat scurt timp tonul şi a denunţat ”acuzaţii false” ale adversarului său.

Laschet s-a trezit în dificultate după ce, presat de către cei doi contracandidaţi pe tema politicii în domniul luptei împotriva modificărilor climatice, a fost nevoit să se demarcheze de Angela Merkel şi să sublinieze că ”nu este membru al Guvernului”.

Annalena Baerbock - al cărei partid se clasează pe poziţia trei în sondaje - i-a atacat pe amândoi, în contextul în care atât conservatorii, cât şi social-democraţii guvernează împreună - de şapte ani - şi încarnează, în opinia sa, ”trecutul”.

Până la urmă, ”majoritatea alegătorilor vrea puţină schimbare. Acesta este lucrul pe care l-a încarnat cel mai bine vicecancelarul”, rezumă cotifdianul Tagesspiegel.

MERKEL ÎN ARENĂ

Vor fi, oare, suficiente aceste atacuri să-i convingă pe indecişi şi să remobilizeze o tabără creştin-democrată aflată la putere de 16 ani?

Slăbită mai mult ca niciodată de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, tabăra conservatoare - favorită în sondaje până în iulie - pare de-acum să fie traversată de fiorul panicii.

Creştin-democraţii sunt afectaţi, de atunci, de greşeli ale candidatului lor - mai ales un râs spart surprins de camere în marja unui discurs solemn al preşedintelui german într-o zonă sinistrată de inundaţiile din vară.

Cancelarul Merkel - care întâmpină dificultăţi în a-şi pregăti succesiunea şi care a fost discretă până în această vară - a fost nevoită să coboare în arenă.

Ea nu-şi mai reţine vorbele şi denunţă o ”diferenţăă enormă” faţă de Scholz, care are o campanie fără strălucire, dar şi fără cusur şi care merge până la a imita inclusiv poziţia mâinilor unei Angela Merkel mereu populară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.