Taro Kono, un membru popular al Guvernului japonez însărcinat cu vaccinarea antcovid, şi-a anunţat vineri candidatura la succesiunea premierului Yoshihide Suga la şefia partidului aflat la putere, în cadrul unor alegeri interne prevăzute la sfârşitul lui septembrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trebuie să facem Japonia să înainteze”, a subliniat Kono, în vârstă de 58 de ani, într-o conferinţă de presă, apreciind că ţara ”pare să bată pasul pe loc, în timp ce alte ţări încearcă în mod activ să progreseze”.

”Japonia era poate altădată în poziţia de lider, dar, din nefericire” nu mai este, a notat el, după care a evocat în toate direcţiile obiectivul neutralităţii carbonului în arhipelag, securitatea socială, birocraţia prea mare şi dezvoltarea reţelei de telefonie 5G.

Kono este al treilea care intră în mod oficial în cursa la succesiunea şefiei Partidului Liberal Democrat (PLD) al lui Yoshihide Suga, care a renunţat să candideze, după moderatul Fumio Kishida, un fost ministru de Externe, şi ultraconservatoarea Sanae Takaichi, un fost ministru de Interne.

Una dintre cele mai recognoscibile figuri din Guvern, Kono, un fost ministru de Externe (2017-2019), al Apărării (2019-2020), iar în prezent al Reformei Administrative, se află de fapt între favoriţii partidului său în alegerile legislative prevăzute în toamnă.

Ambiţiosul ministru a evitat, în ultimii ani, să-şi evoce în mod public opoziţia faţă de energia nucleară, a cărei relansare este susţinută de către Guvern, în pofida accidentului nuclear de la Fukushima din 2011.

El a părut să-şi schimbe poziţia, săptămâna aceasta, în această problemă, declarându-se pregătit să accepte repronirea centralelor nucleare.

Un comunicator abil, Kono este un utilizator entuziast al Twitter, iar contul său în japoneză are 2,3 milioane de abonaţi - un record pentru o personalitate politică niponă.

Criticat din cauza tendinţei sale de a-i bloca pe cei care-l critică pe reţeaua de socializare, el a îndemnat recent la mai multă ”civilizaţie” în discuţii.

Absolvent al prestigioasei Universităţi americane Georgetown, el se exprimă cu multă uşurinţă în engleză, o raritate în luma politică japoneză.

Mediile economice îl apreciază, la fel ca opinia publică, mai ales tinerele generaţii, care îi aprobă eforturile de a accelerare a transformări digitale a administraţiei japoneze.

El este conducătorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva covid-19.

Campania de vaccinare a început foarte prudent, după care a accelerat, de câteva luni, iar în prezent 50% din populaţia ţării a fost vaccinată complet.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.