Fostul preşedinte portughez Jorge Sampaio, un socialist care a ocupat ulterior posturi la ONU, a decedat vineri, la Lisabona, la vârsta de 81 de ani, a anunţat familia sa la aenţia Lusa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secretar general al Partidului Socialist, primar al Lisabonei, iar apoi şef de stat în perioada 1996-2005, Sampaio suferea de probleme cardiace şi era spitalizat de la sfârşitul lui august.

Născut la Lisabona în 1939, într-o familie burgheză, el intră în politică în timpul studiilor de drept, ca unul dintre organizatorii grevelor universitare din 1962 împotriva dictaturii lui Antonio Salazar (1932-1968).

După ce devine avocat, el apărăr mai mulţi deţinuţi politici.

În 19878, la patru ani după Revoluţia Garoafelor, care a pus capăt dictaturii, Jorge Sampaio se înscrie în Partidul Socialist, fondat de  Mario Soares (1986-1996), predecesorul său la preşedinţia Republicii.

Mult timp deputat, el devine secretarul general al partidului în 1989, iar în acelaşi an obţine o victorie în alegerile de la Prmăria Lisabonei, cususţinerea comuniştilor.

Înfrânt în alegerile legislative din 1991, el îşi ia revanşa obţinnd o victorie în alegerile prezidenţiale din 1996, încă din primul tur, împotriva rivalului său de dreapta Anibal Cavaco Silva, care-in va succede la preşedinţie (2006-2016).

După cel de-al doilea mandat, Sampaio devine, la vârsta de 65 de ani, Emisar Special ONU al iniţiativei ”Stop tuberculozei”.

El ocupă apoi postul de Înalt Reprezentant al Alianţei Civilizaţiilor, al cărei scop este să promoveze iniţiative vizând depăşirea neînţelegerilor între culturi şi religii.

Sampaio, tatăl al doi copii, a condus ulterior o platformă internaţională de susţinere a studenţilor sirieni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.