Editura Nemira lansează în colecţia Babel un roman de excepţie, nominalizat la Man Booker Prize în 2020: „Umbra regelui”, de Maaza Mengiste.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scriitoarea de origine etiopiană prezintă un capitol şters din istoria oficială a Africii, povestea femeilor-soldat care l-au înfruntat pe Mussolini şi lupta lor care a devenit legendă.

„Un roman genial, în care istoria se transformă liric în mit”, aprecia Salman Rushdie iar The New York Times, The Guardian, Time au numit-o „cartea anului”. 

Etiopia, 1935. Hirut este orfană şi lucrează ca servitoare în căminul lui Kidane, ofiţer în armata Împăratului Haile Selassie. Când armatele lui Mussolini se apropie, bărbaţii trebuie să se mobilizeze. Însă Hirut şi celelalte femei îşi doresc să facă mai mult pentru cauza războiului decât să aibă grijă de răniţi şi să îngroape morţii. Când împăratul fuge şi totul pare pierdut pentru Etiopia, Hirut vine cu o idee salvatoare: ca să nu-i lase pe soldaţi să-şi piardă speranţa, un ţăran blând e deghizat să ia locul împăratului, iar ea devine garda lui de corp, inspirând tot mai multe femei să lupte pentru ţara lor.

Maaza Mengiste s-a născut la Addis Ababa, Etiopia, în 1974, dar a părăsit ţara împreună cu familia ei când avea 4 ani. Şi-a petrecut restul copilăriei în Nigeria şi Statele Unite, apoi a studiat în Italia, ca Fulbright Scholar, şi la New York University. A publicat masiv, în special pe tema imigraţiei şi a Revoluţiei din Etiopia, în The New Yorker, The New York Times, Granta, Lettre Internationale. Romanul ei de debut, „Beneath the Lion’s Gaze” (2010), a fost menţionat printre cele mai importante 10 cărţi africane contemporane de către Guardian. Cel de-al doilea roman al său, „Umbra regelui” (The Shadow King, 2019), a fost nominalizat la Booker Prize şi la Historical Writers’ Association Gold Crown Prize (2020). În prezent, Maaza Mengiste trăieşte la New York şi este profesoară de scriere creativă şi traducere literară la Queens College.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.