Procesul atentatelor teroriste de la 13 noiembrie 2015 a început miercuri, la Paris, la un tribunal special cu juraţi, un proces ”istoric” prin durata sa, de nouă luni de zile, şi prin gravbitatea faptelor - 130 de victime, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procesul vizează să clarifice ceea ce s-a întâmplat la 13 noiembrie 2015, în atacurile de la Saint Denis şi Paris, soldate cu 130 de morţi şi 350 de răniţi.

Este vorba despre cele mai sângeroase atentate jihadiste comise vreodată în Franţa.

Procesul a început miercuri la prânz, sub un dispozitiv de securitate impresionant.

 

Aproape 1.000 de membri ai forţelor de ordine au fost mobilizaţi.

Un convoi ultrasecurizat a plecat miercuri dimineaţa de la Închisoarea Fleury-Mérogis, unde singurul membru în viaţă al comandourilor jihadiste de la 13 noiembrie 2015 - Salah Abdeslam - este încarcerat de peste cinci ani la izolare totală, sub supraveghere.

Curtea Specială cu Juraţi urmează să judece 20 de acuzaţi, suspctaţi de implicare în diverse grade în pregătirea atacurilor teroriste.

Zece dintre inculpaţi iau loc în boză, alături de Salah Abdeslam.

Alţi trei inculpaţi se află sub control judiciar şi urmează să compară în libertate.

Alţi şase inculpaţi sunt judecaţi în lipsă - inclusiv Oussama Atar, un veteran al jihadului şi cel care a dat ordne, şi ”voci” franceze ale revendicărilor Statului Islamic (SI), fraţii Fabien şi Jean-Michel Clain, toţi trei presupuşi morţi în Siria.

Procesul se desfăşoară într-o sală construită în mod special pentru acest proces, în fostul Palat de Justiţie din Paris.

Procesul ar urma să dureze cel puţin nouă luni de zile - o durată fără precedent într-un proces penal în Franţa.

”Acesta va fi, fără îndoială, cel mai lung proces din istorie”, a declarat AFP Christian Saint-Palais, avocatul unuia dintre acuzaţi.

Atentatele de la 13 noiembrie ”au intrat prin efracţie în memoriile noastre şi în memoria noastră colectivă”, a declarat miercuri ministrul francez al Justiţiei Eric Dupond-Moretti.

În opinia sa, provocarea acestui proces este ”să se facă dreptate conform regulilor noastre de secole şi ca noi să ne aflăm la înălţime din punct de vedere logistic”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.