Ministrul francez de Interne Gérald Darmanin le-a cerut reprezentanţilor însărcinaţi cu securitatea în teritoriu ”un nivel mare de vigilenţă”, mai ales în locuri clasate drept sensibile, în timpul procesului atentatelor de la 13 noiembrie 2015 - care începe miercuri -, a declarat anturajul ministrului AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În această telegramă - trimisă luni prefecţilor poliţiilor din Paris şi Bouches-du-Rhône, dar şi prefecţilor zonelor de apărare ale metropolei şi de peste mări - ministrul de Interne cere o ”vigilenţă colectivă (...) totală, atât cu privire la ameninţarea (teroristă) endogenă, cât şi exogenă”.

El aminteşte că procesul atentatelor din ianuarie 2015, anul trecut, a reprezentat ocazia unei ”succesiuni de atacuri pe teritoriul naţional” - vizând fostul sediu al Charlie Hebdo, decapitarea profesorului Samuel Paty la mijlocul lui octombrie -, după ce săptămânalul satiric a republicat caricaturile profetului Mahomed.

Ministrul a ordonat astfel cadrelor ministerului să menţină ”un nivel înalt de vigilenţă, mai ales în preajma lăcaşurilor de cult, instituţiilor de învăţământ, marilor adunări, într-un context al revenirii la normal, şi (în preajma) locurilor atentatelor”.

”Mobilizaţi, în consecinţă, forţele de securitate internă, în vederea unei prezenţe vizibile şi descurajatoare”, ordonă Gérald Darmanin.

Procesul atentatelor jihadiste de la 13 noiembrie - cele mai sângeroase comise pe teritoriul francez - se deschide miercuri, pe o perioadă de nouă luni, la Curtea Specială cu Juraţi de la Paris.

În total 20 de acuzaţi sunt inculpaţi - inclusiv Salah Abdeslam, singurul supravieţuitor al comandourilor care au ucis 130 de oameni şi au rănit alte câteva sute la Stade de France, pe terase de bistrouri pariziene şi în sala de concert Bataclan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.