Justiţia palestiniană a acuzat 14 membri ai forţelor de securitate palestiniene de moartea lui Nizar Banat, un activist critic al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas şi care a murit în iunie după ce a fostarestat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste 14 persoane, prezente la arestarea şi încarcerarea lui Nizar Banat, au fost acuzate de ”lovituri cauzatoare de moarte, abuz de putere şi încălcarea instrucţiunilor în domeniul securităţii”, a anunţat luni un purtător de cuvânt al serviciilor de securitate palestiniene, Talal Dweikat.

Originar din regiunea Hebron, în sudul Cisiordaniei ocupate, Nizar Banat s-a făcut cunoscut prin postarea unor videoclipuri pe reţele de socializare prin care critică Autoritatea Palestiniană (AP) a lui Mahmoud Abbas, pe care o acuza de corupţie.

Nizar Banat a fost arestat în zori, la 24 iunie, la domiciliul unchiului său, la Dura, în apropiere de Hebron, iar apoi a fost condus pentru a fi încarcerat, unde starea sănătăţii acestuia s-a deteriorat rapid, potrivit autorităţilor locale.

Medicul legist însărcinat cu autopsia acestuia a anunţat că existau urme de lovituri la cap, pe piept, pe gât, pe mâini şi pe picioare.

La mai puţin de o oră după aceste lovituri, Nizar Banat a murit, anunţa legistul în iunie.

În urma morţii lui Nizar Banat, manifestaţii sunt organizate frecvent la Ramallah, unde se află sediul Autorităţii Palestiniene, la care manifestanţi strigă ”Abbas, cară-te!” şi ”Dreptate pentru Nizar!”.

Din cauza acestei contestări, Autoritatea Palestiniană a format un comitet, condus de către ministrul Justiţiei, în vederea anchetării morţii.

Ancheta a fost transferată unui tribunal militar, care organizează un proces, a precizat într-un comunicat Talal Dweikat.

Fratele lui Nizar Banat, Ghassan, contactat de AFP, a declarat că familia ”respinge” hotărârea justiţiei palestiniene.

”Credem că ea îi foloseşte pe cei 14 membri ai forţelor de securitate drept ţapi ispăşitori. Aceşti militari şi ofiţeri nu au venit să-l aresteze pe Nizar şi să-l omoare din proprie iniţiativă. Ei au primit un ordin. Iar faptul că au tăcut cu toţii încă din prima clipă dovedeşte că autorităţile le-au promis să-i apere”, a denunţat el.

Familia lui Nizar Banat, care acuză Autoritatea Palestiniană de faptul că l-a ”asasinat”, o acuzaţie respinsă de către oficiali, a sesizat, la sfârşitul lui iulie, justiţia din Marea Britanie, ”pe baza competenţei universale” a acesteia, şi a solicitat ajutorul ONU în anchetarea acestui dosar sensibil.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.