Marea Britanie intenţionează să extindă perioada de graţie pentru unele bunuri importate în Irlanda de Nord, a declarat luni ministrul pentru Brexit David Frost, astfel încât să acorde Londrei şi Bruxelles-ului mai mult timp pentru a despre relaţiile comerciale cu provincia, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Soarta Irlandei de Nord care face parte din Marea Britanie a fost cea mai controversată problemă în negocierile cu privire la ieşirea din Uniunea Europeană, finalizată pe 31 decembrie, şi a continuat să provoace fricţiuni.

Pentru a evita impunerea unei graniţe dure pe insula Irlanda, Marea Britanie a fost de acord să lase unele reguli ale UE în vigoare în provincia sa Irlanda de Nord şi să accepte controale asupra mărfurilor care sosesc acolo din alte părţi ale Regatului Unit. De atunci, Londra a declarat că acordul nu funcţionează şi vrea ca acesta să fie schimbat, în timp ce UE respinge renegocierea tratatului.

"Pentru a oferi spaţiu pentru eventuale discuţii ulterioare (cu UE) şi pentru a oferi certitudine şi stabilitate întreprinderilor în timp ce se desfăşoară astfel de discuţii, guvernul va continua să opereze protocolul pe baza actuală", a spus Frost într-o declaraţie ministerială scrisă.

"Aceasta include perioadele de graţie şi servituţile în vigoare în prezent", a mai spus el.

Uniunea Europeană a luat act de planurile Marii Britanii, dar a declarat că nu urmăreşte alte măsuri legale împotriva Londrei.

"În prezent, Comisia nu trece la următoarea etapă a procedurii privind încălcarea dreptului comunitar lansată în martie 2021 şi nu deschide nicio nouă încălcare pentru moment", a declarat Executivul blocului într-un comunicat.

Oficialii de la Londra şi Bruxelles au încercat să împiedice ca disputa să escaladeze într-un război comercial complet.

Comisia Europeană a convenit în iulie să îngheţe acţiunile legale împotriva Marii Britanii din cauza modificării protocolului care, potrivit Bruxelles-ului ar încălca tratatul Brexit.

Londra a indicat acum că va prelungi perioadele de graţie, suspendând noile verificări ale schimburilor comerciale pe mai multe canale, care ar fi urmat să înceapă în câteva săptămâni.

Irlanda este un jucător cheie în discuţiile comerciale post-Brexit, iar vicepremierul irlandez Leo Varadkar, vorbind după o întâlnire cu ministrul cabinetului britanic Michael Gove, a declarat că se aşteaptă ca mişcarea britanică să conducă către încercarea de a ajunge la o soluţie mai permanentă. "Este de aşteptat ca Regatul Unit să anunţe o prelungire suplimentară a perioadelor de graţie, nu doar în ceea ce priveşte Irlanda de Nord, ci şi în privinţa importurilor din UE şi Irlanda în Marea Britanie", a declarat Varadkar într-un interviu acordat radiodifuzorului de stat irlandez RTE.

"Este important să folosim perioada oricărei extinderi care ar putea apărea cu adevărat pentru a trece la treabă şi pentru a încerca să punem în aplicare mai multe ... aranjamente pentru a ne asigura că protocolul este mai funcţional", a declarat Varadkar pentru RTE.

Dar Varadkar a avertizat că orice soluţie permanentă asigurată între Londra şi Bruxelles va trebui să se încadreze în limitele acordului existent.

Varadkar a arătat că Gove i-a spus că Marea Britanie ”nu vrea să se îndepărteze de protocol, ci vrea să îl facă mai funcţional”.

Premierul irlandez Micheal Martin a declarat luna trecută că crede că problemele pot fi rezolvate cu voinţa politică corectă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.