Fostul premier italian Mario Monti consideră că cel mai mare pericol pentru redresarea economiei Europei după pandemia de coronavirus este stagflaţia, relatează CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Monti, care este în prezent preşedintele Universităţii italiene Bocconi, a spus că ”masa uriaşă” a politicii monetare relaxate practicată de băncile centrale şi stimulentele fiscale ale guvernelor, implementate pentru a susţine economiile în timpul pandemiei de coronavirus, ”ar putea alimenta în continuare inflaţia”.

În acelaşi timp, Monti a spus că ”există un număr de constrângeri asupra flexibilităţii producţiei”.

Stagflaţia are lor în general atunci când rata inflaţiei este mare dar creşterea economică încetineşte, iar şomajul se menţine ridicat.

Indicele semnal privind intenţiile de achiziţii ale managerilor calculat de IHS Markit, care măsoară activităţile de producţie şi serviciile, a atins în august cel mai scăzut nivel din ultimele două luni, de 59,5, faţă de 60,2 în iulie. Un nivel de peste 50 reprezintă expansiunea activităţilor economice, dar numeroşi economişti au sugerat că avansul ar putea încetini în regiune.

Există totodată îngrijorări că problemele din lanţurile de aprovizionare din Asia afectează activităţile de producţie din Europa, precum şi că salariile ridicate pot alimenta presiunile inflaţioniste.

Monti a mai spus că ”va fi foarte important ca tranzişia de la masa monetară abundentă şi sprijinul financiar la o situaţia obişnuită trebuie făcută cu înţelepciune şi coordonat”.

Datele preliminare publicate marţi au arătat că inflaţia din zona euro a atins în august 3%, cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani.

Viitoarea şedinţă de politică monetară a Băncii Centrale Europene va avea loc pe 9 septembrie, fiind de aşteptat să se discute viitorul programului de achiziţii de active.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.