Trei guvernatori republicani rivailzează în decizii conservatoare - lupta împotriva avortului, ridicarea restricţiilor impuse armelor de foc sau lupta aprigă împotriva măsurilor anticovid - cu un ochi aţintit asupra viitoarelor alegeri prezidenţiale americane, ca şi cum s-ar fi angajat într-o cursă a celui mai trumpist dintre trumpişti, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La aproape opt luni de la plecarea sa de la Casa Albă, fostul preşedinte american Donald Trump rămâne un personaj influent în rândul republicanilor.

Miliardarul flirtează, la rândul său, în mod deschis, cu o nouă candidatură în alegerile prezidenţiale din 2024.

În aşteptatrea unui eventual anunţ în acest sens, care ar putea să fie făcut abia în apropierea alegerilor, moştenitorii săi ocupă terenul, fără să-şi confirme ambiţiile prezidenţiale, încercând însă să-şi atragă voturile alegătorilor trumpişti.

În prima linie se află trei guvernatori, care îşi joacă realegerea încă din 2022, şi anume conducătorii a două dintre cele mai mari state republicane, Greg Abbott, guvernatorul Texasului, şi Ron DeSantis în Florida, dar şi guvernatoarea miciului stat conservator South Dakota, celebru prin Mont Rushmore, Kristi Noem.

”Întrebarea nu este atât cine va fi următorul Trump, ci cine se află în cea mai bună poziţie pentru a-i atrage pe alegătorii lui Trump”, subliniază strategul republican John Feehery.

”Cine poate să se facă cel mai bine auzit în rândul alegătorilor muncitori, care se simt dispreţuiţi de establishmentul politic? Cine poate câştiga (alegerile) primare ale telespectatorilor de la Fox?”, canalul preferat al conservatorilor, declară el AFP.

”ÎN GRAŢIILE LUI TRUMP”

În Texas, Greg Abbott, în vârstă de 63 de ani, a semnat o lege ultracontroversată, care a intrat în vigoare miercuri, care face imensa majoritate a avorturilor ilegale.

În aceeaşi zi, 666 de noi legi au început să fie aplicate în acest stat vast, inclusiv una care le permite texanilor să poarte arma de foc peste tot, cu ei, fără vreo autorizaţie specială.

În Florida, Ron DeSantis, în vârstă de 42 de ani, a limitat restricţiile impuse purtării armelor de foc şi a complicat accesul la avort. În pofida pandemiei covid-19, el a optat pentru o relansare rapidă a economiei, după primele luni de închidere.

Deţinătoarea unui loc special la marile adunări conservatoare şi în emisiuni-far în ultimele luni, Kristi Noem, în vârstăde 49 de ani, s-a impus, de asemenea, ca o potenţială rivală.

În această vară, în Iowa - o etapă tradiţională a candidaţilor care vor să-şi semnleze interesul faţă de Casa Albă - , ea a declarat că ”detestă cu adevărat” America preşedintelui democrat Joe Biden.

Şi mai suprinzător este faptul că cea care pozează în mare apărătoare a libertăţii împotriva măsurilor anticovid, i-a atacat pe alţi guvernatori republicani, pe care i-a acuzat de faptul că au ”rescris istoria” ”pretinzând” că nu şi-au închis economiile în timpul pandemiei.

Mulţi au perceput aceste acuzaţii ca vizându-l pe Ron DeSantis.

În afară de aceste baterii de măsuri, cei trei guvernatori atacă cu regularitate subiecte care jenează politica americană, precum drepturile persoanelor transsexuale sau măsuri antirasiste - apărate de către democraţi.

”Uneori, în politică este vorba mai degrabă despre cei care sunt împotriva ta decât despre ceea ce susţii”, explică AFP Kyle Kondik, un politolog de la Universitatea din Virginia.

”Aceşti trei guvernatori au căutat gâlceava cu stânga în mai multe rânduri, iar eu cred că susţinătorii lor apreciază” acest lucru, declară el.

În vederea alegerilor parlamentare de la jumătate de mandat, prevăzute în 2022, Donald Trump şi-a declarat deja susţinerea faţă de Greg Abbott, ”un combatant”, însă nu le-a acordat preţioasa sa susţinere celoralaţi doi.

În privinţa alegerilor prezidenţiale, mai îndepărtate, în 2024, Ron DeSantis - ”un tip super” potrivit fostului preşedinte - pare cel mai bine plasat în sondajele infomale republicane care nu-l iau în calcul pe Donald Trump.

Potrivit strategului republican John Feehery, cel mai important pentru candidaţii republicani este ”să rămână în graţiile lui Trump şi să nu întoarcă spatele” alegătorilor acestuia.

Însă toate previziunile vor rămâne pur teoretice, în cazul în care, aşa cum preconizează el, al 45-lea preşedinte al Statelor unite reintră în arenă.

”Cred că Trump va candida din nou şi că va obţine nominalizarea”, estimează John Feehery.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.