Un proiect energetic marin în valoare de 45 milioane euro va deschide calea către construcţia de parcuri offshore hibride, funcţionale în Europa, până în 2025, acesta aflându-se sub conducerea Centrului olandez pentru energie marină.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Proiectul energetic marin European Scalable Offshore Renewable Energy Sources (EU-SCORES), în valoare de 45 milioane euro, va deschide calea către construcţia de parcuri offshore hibride, funcţionale în Europa, până în 2025. Sub conducerea Centrului olandez pentru energie marină (DMEC), EU-SCORES va demonstra potenţialul pe scară largă al sistemelor solare eoliene, hidroenergetice şi offshore”, se arată într-un comunicat.

Consumul actual de electricitate este de aproximativ 21,000TWh anual şi se estimează că se va dubla până in 2050, datorită creşterii populaţiei şi PIB-ului. Utilizarea eficientă a resurselor offshore este crucială în tranziţia UE către o economie cu zero emisii de gaze de seră până în 2050.

Pentru a atinge acest obiectiv, UE a trasat obiective clare, de a atinge 230-440GW şi 40GW capacitate instalată pentru captarea energiei eoliene şi hidro offshore, până în 2050. 

Proiectul va demara în septembrie 2021, iar partenerii acestuia se vor concentra pe două demonstraţii cu puternic impact comun: Un sistem de panouri solare offshore de 3MW, aparţinând companiei Oceans of Energy în apropiere de coasta belgiană, cuplat cu un parc eolian fixat la bază; O matrice de captare a energiei solare de 1,2 MW, a companiei CorPower, situată în Portugalia şi cuplată cu un parc eolian plutitor. 

Demonstraţiile din cadrul EU-SCORES urmăresc să prezinte beneficiile puterii continue prin exploatarea surselor de energie complementare, inclusiv vântul, soarele şi valurile. Această abordare hibridă va crea un sistem de alimentare mai rezistent şi mai stabil, surse care să genereze o capacitate mai mari şi un cost total mai mic pe MWh.

Dezvoltatorii majori de proiecte şi companiile de utilităţi vor consolida în continuare eforturile demonstrative, deschizând calea pentru viitoarea comercializare pe scară largă a acestor parcuri inovatoare.

Demonstraţiile la scară largă sunt destinate să exemplifice modul în care puterea sporită şi capacitatea instalată pe km pătrat vor reduce cantitatea de spaţiu marin necesar, lăsând astfel mai mult spaţiu pentru acvacultură, pescuit, rute de transport maritim şi zone protejate pentru mediu.

Beneficiile suplimentare obţinute prin co-utilizarea infrastructurilor electrice critice şi explorarea metodologiilor avansate de operare şi întreţinere, susţinute de sisteme autonome inovatoare ar trebui să reducă costurile pe MWh.

„Pentru o tranziţie energetică de succes, trebuie să ne mişcăm rapid fără a pune în pericol fiabilitatea reţelei noastre de energie electrică. Proiectul EU SCORES poate schimba cu adevărat jocul în acest sens. Multiplele utilizări ale offshore reprezintă o oportunitate de afaceri, cu potenţial major de accelerare a tranziţiei, în timp ce abordarea hibridă va permite o furnizare mai fiabilă de energie electrică”, spune Benjamin Lehner, project portfolio manager DMEC.

Mai mult, demonstraţiile proiectului vor sprijini stabilitatea şi rezilienţa sistemului energetic european, luând în considerare durabilitatea, părţile interesate la nivel local şi ecosistemele existente.

”Avem aşteptări foarte mari de la proiectul EU-SCORES, care se potriveşte perfect obiectivului nostru de a ne alinia Green Deal (Acordul Verde). Acesta arată ambiţie de a demonstra potenţialul a diferite surse de energie, luând în considerare utilizarea eficientă a mării, iar succesul lor va sprijini tranziţia catre surse de energie curate”, afirmă Matthijs Soede, senior policy officer la Comisia Europeană DG Cercetare.

Partenerii Consortiului EU-SCORES sunt - Dutch Marine Energy Centre (DMEC), Oceans of Energy, TU Delft, SBM Offshore, POM West-Vlaanderen (POM), RWE Renewables (RWE), CorPower Ocean, Uppsala University, Lappeenranta-Lahti University of Technology (LUT), Enel Green Power, RINA offshore consultants, INNOSEA – a AqualisBraemar LOC Group company, EDP Labelec, WavEC Offshore Renewables, INESC TEC, Exceedence, Western Star Wave – a Simply Blue Group company.

Proiectul este sprijinit si de - IRO (Asociaţia furnizorilor olandezi din industria energiei offshore), ENECO Group, Redes Enérgeticas Nacionais, Parkwind, Ocean Winds, Energie Baden-Württemberg.

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.