Un avion la bordul căruia se afla o echipă tehnică din Qatar a sosit miercuri la Kabul, capitala Afganistanului, pentru a discuta despre ”reluarea operaţiunilor pe aeroport”, declară o sursă apropiată dosarului pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acesta este primul avion străin care aterizează la Kabul, după plecarea luni a ultimilor militari americani din capitala afgană.

”Chiar dacă nu s-a obţinut un acord final cu privire la furnizarea unei asstenţe tehnice, o echipă din Qatar a început o discuţie în baza unei cereri” a mişcării islamiste talibane, aflată la putere la Kabul, şi alţi protagonişti, a adăugat aceeaşi sursă, fără să precizeze despre cine este vorba.

QATARUL, NOUL MEDIATOR

Avionul din Qatar, de tip C-17A Globemaster, a aterizat pe pista aeroportului din kabul.

”Negocieri sunt în continuare în curs cu privire la probleme de securitate”, a anunţat aceeaşi sursă.

”Obiectivul este reluarea zborurilor către şi de la Kabul, în vederea unei asistenţe umanitare şi asigurării libertăţii de mişcare în mod sigur şi în securitate, inclusiv reluarea evacuărilor”, a declarat sursa citată.

Qatarul a jucat rolul de mediator în procesul de pace între guvernul afgan şi talibani, înainte ca islamiştii să preia puterea, la 15 august.

El a păstrat de atunci o legătură privilegiată cu talibanii.

Bogatul emirat gazifer se află în prezent în centrul atenţiei counităţii internaţionale, din cauza capacităţii sale de a comunica cu noii stăpâni de la Kabul.

”În calitate de mediator drept şi neutru în utimii ani între talibani şi Statele Unite sau între talibani şi celelalte părţi afgane, noi am construit o încredere” cu toţi protagoniştii, a subliniat miercuri şeful diplomaţiei din Qatar, Mohammed bin Abderrahman Al-Thani.

”Această investiţie a produs această încredere. Avem toţi nevoie săo folosim (...) pentru viitorul Afganistanului”, a subliniat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.