Preşedintele Parlamentului European (PE) David Sassoli se declară ”foarte dezamăgit” de ezitarea statelor membre UE în problema migraţiei şi îndeamnă Uniunea Europeană ”să-şi asume responsabilităţile” în faţa fluxului aşteptat de refugiaţi afgani din calea talibanilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu putem pretinde că nu este treaba noastră”, şi-a exprimat indignarea David Sassoli într-o conferinţă pe tema viitorului Europei, la Forumul Startegic din Bled, care are loc anual în Slovenia.

El se exprimă la o zi după o reuniune la Bruxelles a miniştrilor de Interne din UE, care au anunţat că ei contează pe ţările vecine ale Afganistanului ca refugiaţii să rămână în regiune şi să nu vină în Europa.

”Suntem foarte dezamăgiţi de concluziile reuniunii”, a reacţionat preşedintele Parlamentului European, îndemnând Europa ”să-şi asume propriile responsabilităţi” şi ”să stabilească o politică comună”.

”Avem nevoie de o voce puternică şi comună pe scena internaţională”, a subliniat el, în contextul în care miniştrii europeni ai Apărării şi de Externe urmează să se reunească joi şi vineri în Slovenia, care deţine preşedinţia semestrială a UE.

Premierul suveranist ungar Viktor Orban, prezent la aceeaşi masă rotundă, a denunţat o ”abordare susceptibilă să distrugă identitatea culturală a Europei”.

”Cred că nu este posibil să se acopere diferenţele de opinie din cadrul UE, deci singurul mijloc este să li se dea naţiunilor drepturile lor în această problemă a migraţiei”, a declarat Viktor Orban.

”Cei care vin sunt musulmani şi modifică compoziţia continentului nostru”, a denunţat el.

”Aceasta este o provocare la adresa moştenirii noastre creştine”, a apreciat Orban.

Victoria talibanilor în Afganistan, după 20 de ani de război sfâşietor, declanşat de intervenţia unei coaliţii internaţionale conduse de către Statele Unite, a făcut să reapară temeri cu privire la o criză a migraţiei similară celei din 2015.

Primirea migranţilor este un subiect extrem de sensibil în UE, care nu reuşeşte să se pună de acord pentru a-şi reforma sistemul de azil.

Ministrul luxemburghez al Afacerilor Europene Jean Asselborn a deplâns marţi faptul că politica europeană a migraţiei se îndreaptă ”în direcţia greşită” şi a îndemnat UE ”să stabilească programe de reinstalare (a refugiaţilor), pentru a le da speranţă oamenilor care sunt urmăriţi, care nu mai pot trăi normal în Afganistan”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.