Producătorul de medicamente Zentiva a înregistrat în primul semestru al acestui an un profit net de 34,6 milioane lei, în scădere cu 17% faţă de perioada similară a anului trecut (41,92 milioane lei).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cifra de afaceri a crescut cu 17%, la 330,35 milioane lei.

”Zentiva raportează pentru semestrul I 2021 o cifră de afaceri de 330 milioane lei, în creştere cu 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, şi un profit net de 34,6 milioane lei, în scădere faţă de perioada anterioară cu 17,48%, în principal datorită creşterii cheltuielilor cu prestaţiile externe (45%), a cheltuielilor cu materii prime, materiale şi mărfuri (23%) şi a cheltuielilor prvind beneficiile angajailor (14%)”, arată raportul companiei.

Veniturile din export au crescut cu 8% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Acestea au fost în principal pentru piaţa din Europa (Germania, Franţa, Cehia, Slovacia, Rusia, etc).

Compania a realizat în prima parte a anului investiţii în sumă de 8,2 milioane lei (echivalentul a 1,7 milioane euro) în noi echipamente de producţie şi în modernizarea celor existente.

În primele şase luni ale anului, planul de producţie realizat a fost mai mare cu 6,9 milioane de unităţi comerciale faţă de cel realizat în primele şase luni ale anului 2020, reprezentând o creştere de 10%.

Preţul mediu de vânzare al produselor Zentiva (produse finite şi mărfuri) pe unitatea farmaceutică vândută în semestrul I 2021 a fost de 4,49 lei şi de 4,16 lei în semestrul I 2020. Creşterea de preţ se datorează schimbării mixului de produse prin creşterea semnificativă a ponderii produselor pentru spitale şi boli cronice.

Vânzările externe au reprezentat în semestrul I 2021 43,07% din total cifră de afaceri (162,09 milioane lei), faţă de 53,22% în semestrul I 2020 (149,83 milioane lei). Exporturile de medicamente au fost realizate printr-o societate din cadrul Grupului Zentiva (Zentiva k.s.) şi au fost destinate în principal pieţelor din Uniunea Europeană.

Ponderea produselor OTC (medicamente vândute fără prescripţie) în vânzările Zentiva a fost de 3,5% în semestrul I 2021 faţă de 4,3% în semestrul I 2020.

Zentiva SA face parte din Grupul Zentiva, cel mai mare producător de medicamente generice din România, grup care a raportat vânzări de circa 1,05 miliarde lei pentru exerciţiul financiar din 2020.

În România, în cadrul grupului Zentiva sunt angajate circa 1.300 de persoane, dintre care aproximativ 800 sunt integrate în operaţiunile industriale (de producţie).

În România, grupul Zentiva reuneşte societăţile Zentiva SA, Labormed-Pharma SA, Labormed Pharma Trading SRL (fosta Alvogen România SRL), Be Well Pharma SRL şi Solacium Pharma SRL, aceasta din urmă fiind distribuitor de suplimente alimentare, dispozitive medicale şi OTC. Grupul este un furnizor major de medicamente generice esenţiale în cardiologie, oncologie, pneumologie, gastroenterologie, urologie, terapia durerii şi pentru sistemul nervos. În prezent, grupul Zentiva exportă din România în ţări precum Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Elveţia, Cehia, Rusia, Belarus şi altele.

Portofoliul de produse al Zentiva SA include 150 de produse de uz uman, în forme solide (comprimate, capsule, peleţi) şi soluţii injectabile.

Zentiva SA este unul dintre principalii producători locali de medicamente. Alţi producători locali cu tradiţie pe piaţa medicamentelor sunt: Terapia Cluj, Antibiotice Iasi, Biofarm. Principalii importatori de produse farmaceutice sunt: Sanofi, Novartis, Pfizer, MSD, Johnson&Johnson.

Grupul Zentiva este unul dintre cei mai importanţi producători de medicamente generice din Europa cu unităţi de producţie la Bucureşti, Praga şi Ankleshwar. În acest moment grupul Zentiva deţine 2 fabrici la Bucureşti: fabrica Zentiva SA care funcţionează neîntrerupt de la inaugurarea sa din 1962 şi fabrica Labormed. În prezent, grupul Zentiva este cel mai mare producător de generice de pe plan local, în volume vândute.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.