Turcia, arăta cu degetul în mod frecvent de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), a fost condamnată marţi de către braţul judiciar al Consiliului Europei (CoE) din cauză că a condamnat un imam cu privire la postări ale acestuia pe Facebook, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reclamantul, Resur Üçdag, a condamnat penal în 2016 cu privire la propagandă în favoarea unei organizaţii teroriste, din cauza a două postări pe Facebook.

Tribunalul din Diyarbakir, în sud-estul Turciei, a stabilit atunci că ”anumite postări din 2015 şi 2016 fac propagandă PKK”, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, o organizaţie calificată drept ”teroristă” de către Ankara.

Între postările incriminate se află două fotografii împărtăşite la origine de către alţi doi utilizatori Facebook.

CEDO ”apreciză că deciziile jurisdicţiilor interne nu oferă o explicaţie suficientă cu privire la motivele pentru care care conţinuturile incriminate ar trebui să fie interpretate ca glorificând, legitimând şi încurajând metode de constrângere, violenţă şi ameninţare folosite de PKK în contextul publicării lor”.

Curtea stabileşte, astfel, ”că prin condamnarea lui Resur Üçdag (...), autorităţile naţionale nu au pus în balanţă în mod adecvat şi în conformitate cu criteriile stabilite de către jurisprudenţă între dreptul celui vizat la libertatea de exprimare şi scopurile legitime urmărite”.

CEDO consideră astfel că Turcia a încălcat articolul 10 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, privind libertatea de exprimare.

De asemenea, Curtea Constituţională turcă a ”interpretat extrem de strict” termenul recursului individual, mai stabileşte CEDO.

Acest lucru ”a restrâns în mod disproporţionat dreptul reclamantului la examinarea pe fond a recursului său individual”.

Instanţa europeană stabileşte astfel că s-a ”încălcat articolul 6.1 al Convenţiei”, cu privire la dreptul de acces la un tribunal.

Turcia a fost condamnată de CEDO să-i plătească lui Resur Üçdag despăgubiri morale în valoare de 5.000 de euro şi cheltuieli de judecată în valoare de 1.736 de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.