Cancerul colorectal este una dintre cele mai importante boli netransmisibile la nivel mondial. Acesta începe să se formeze la nivelul părţii finale a tubului digestiv sau la nivelul intestinului gros. Intervalul de vârstă la care apare, de obicei, cancerul de colon este 45-50 de ani, dar poate apărea la orice vârstă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform Sistemului European de Informaţii despre Cancer (ECIS), în 2020 au murit peste 150 000 de oameni din cauza cancerului colorectal în UE-27, ceea ce reprezintă 12.4% din totalitatea deceselor cauzate de cancer. Cancerul colorectal a fost a treia cauză de incidenţă şi mortalitate prin tumori pentru bărbaţi (după cancerul de prostată şi bronhopulmonar) şi a doua cauză pentru femei (după cancerul de sân)1. Prin Directiva 2003/878/EC Consiliul Uniunii Europene a recomandat statelor membre implementarea programelor de screening pentru cancerul de sân, cancerul de col uterin şi cancerul colorectal.

Depistat precoce, poate fi vindecat rapid. Conform National Cancer Institute2 în programele de screening pentru cancerele colorectale se pot utiliza următoarele teste: depistarea hemoragiilor oculte fecale, sigmoidoscopia, clisma baritată sau colonoscopia. Dacă pentru populaţiile cu risc mediu de a dezvolta cancer colorectal se preferă utilizarea testelor de depistare a hemoragiilor oculte fecale, sigmoidoscopia şi colonoscopia, pentru populaţiile cu risc înalt este recomandată colonoscopia, ca primă opţiune.

Despre screening-ul pentru cancer colorectal

Alegerea tipului de test este influenţată de costuri, resursele existente şi de acceptabilitatea testului de către populaţie. În cazul screeningului pentru cancerul colorectal unul dintre cele mai bune teste (din punct de vedere al aplicabilităţii, costurilor şi eficienţei) s-a dovedit a fi cel de depistare a hemoragiilor oculte în materiile fecale3. Utilizarea testelor imunochimice de depistare a hemoragiilor oculte fecale este benefică în reducerea incidenţei şi mortalităţii asociate cancerului colorectal, iar majoritatea ţărilor în care există astfel de programe de screening îl consideră ca fiind cel mai bun test de screening4.

Colonoscopia este o procedură prin care medicul examinează rectul şi mucoasa întregului colon, iar dacă se depistează formaţiuni în timpul procedurii acestea sunt rezecate pe loc. Dezavantajele sunt legate de necesitatea pregătirii intestinale (pacientul va face o clismă cu 24 de ore înainte de procedură), de faptul că este invazivă şi neplăcută, este scumpă şi neacceptată la nivel larg de către populaţie.

Testele cantitative imunochimice de detectare a hemoragiilor oculte din materiile fecale reprezintă o metodă practică, eficientă, neinvazivă şi rezultatele sunt de o calitate înaltă. Este soluţia modernă, apreciată şi implementată tot mai mult în cadrul programelor naţionale de screening. Testul imunochimic fecal FIT este un test cantitativ care măsoară hemoglobina din materiile fecale. Acesta foloseşte anticorpi pentru detectarea sângelui în scaun. Fiind un test imunochimic, pacientul nu este obligat să urmeze restricţii alimentare înainte de a se recolta proba.

Momentan, în România nu există program naţional de screening pentru cancerul colorectal, testările efectuate fiind făcute la comandă, în general de către persoane cu această patologie sau care au avut rude depistate cu cancer colorectal.

Teste rapide sau teste FIT pentru screeningul cancerului colorectal

În România, mai frecvent sunt utilizate testele rapide datorită costului redus. Dezavantajul acestor teste sunt date de faptul că pot să fie influenţate de alimentaţia persoanei testate (pot să apară rezultate fals pozitive sau fals negative) şi, de asemenea, că rezultatele diferă în funcţie de producătorul testului (pacientul poate să aibă un rezultat pozitiv la un laborator şi un rezultat negativ la altul).

Pentru a elimina aceste erori s-au implementat în programele naţionale de screening testele cantitative imunochimice (FIT), astfel încât rezultatele să nu mai fie influenţate de dietă, de producătorul testului şi să se poată stabilii strategiile de sănătate publică în funcţie de necesităţile populaţiei. 

Un test FIT disponibil în România la costuri reduse este QuickRead go iFOB. Echipamentul este uşor de utilizat, iar recoltoarele specifice cu care vine permit o recoltare uşoară a probelor, fără să existe scurgeri. Rezultatele sunt cantitative şi se obţin într-un minut. Instrumentul oferă o precizie ridicată, permite trasabilitatea rezultatelor, le menţine stocate în baza de date şi reduce riscul de erori umane.

Dispozitivul de recoltare dedicat permite utilizarea atât în cadrul laboratoarelor, cât şi acasă, pentru cei ce vor să se testeze singuri. Utilizarea acestui tip de test în clinici reduce considerabil disconfortul pacienţilor, făcând astfel participarea mai crescută. Asta înseamnă că mai mulţi pacienţi vor fi doritori să vină la control, deci va creşte şi numărul de depistări timpurii a acestui tip de cancer, ceea ce va duce la o rată de vindecare mai mare. Clinicile medicale, laboratoarele şi spitalele performante ar trebui să aibă acest echipament, fiindcă rezultatele sunt fiabile, iar pacienţii vor fi mai mulţumiţi.

Referinţe:

1. https://ecis.jrc.ec.europa.eu/pdf/Colorectal_cancer_factsheet-Mar_2021.pdf

2. https://www.cancer.gov/types/colorectal/patient/colorectal-screening-pdq#section/_13

3. Benton S, Seaman H, Halloran S. Faecal Occult Blood Testing for Colorectal Cancer Screening: the Past or the Future. Current Gastroenterology Reports 2015;17(2):1-9.

4. Allison JE, Fraser CG, Halloran SP, Young GP. Population screening for colorectal cancer means getting FIT: the past, present, and future of colorectal cancer screening using FIT. Gut and Liver 2014;8:117-30

5. https://jensenmed.ro/produse/echipamente-medicale/quikread-go/

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.