Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că cel care va pierde alegerile la Congresul din 25 septembrie, îşi va pierde legitimitatea şi pentru funcţia administrativă pe care o ocupă, indiferent că e vorba de funcţia de premier sau de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Orban a mai explicat că este posibil ca în cazul în care va fi ales preşedinte al liberalilor, la Congres, să preia ulterior funcţia de premier.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”În momentul în care te afli într-o astfel de poziţie, de prim-ministru, de preşedinte al Camerei Deputaţilor, sunt două dintre cele patru cele mai importante funcţii în stat, în funcţiile astea ajungi cu susţinerea PNL pe baza voturilor care au fost acordate de cetăţeni PNL. Dacă cei din PNL nu te susţin pentru poziţia de preşedinte, îţi pierzi legitimitatea pentru ocuparea acestei funcţii atât de importante în stat. Indiferent că e vorba de funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, indiferent că e vorba de funcţia de premier”, a declarat Ludovic Orban la TVR1, luni seară.
 
Orban a mai precizat că cel care va pierde legitimitatea, va pierde şi autoritatea funcţiei pe care o ocupă. 
 
”Odată ce îţi pierzi legitimitatea, conferită de votul oamenilor, pentru că singura sursă de legitimitate e votul oamenilor, indiferent că ocupi o funcţie în stat sau ocupi o funcţie de conducere în partid în urma alegerilor prin votul exprimat de membrii PNL. Aia e singura sursă de legitimitate. Dacă îţi pierzi legitimitatea, automat îţi pierzi autoritatea şi îţi pierzi practic posibilitatea de a exercita efectiv în mod eficare atribuţiile funcţiei  respective”, a mai precizat Orban.
 
Întrebat dacă este posibil, în cazul unui câştig la Congres, să preia ulterior funcţia de premier, Orban a explicat că este posibil acest lucru, dar şi că vor exista discuţii cu partenerii de coaliţie şi cu preşedintele Klaus Iohannis.
 
”Este posibil, sigur că orice decizie ulterioară Congresului va fi luată în forurile statutare ale PNL, va fi luată în discuţie cu partenerii de coaliţie şi cu consultarea preşedintelui României cu care PNL se află într-un parteneriat foarte strâns”, a afirmat Orban.
 
Acesta a explicat şi votul negativ din coaliţie, la adresa sa, după alegerile parlamentare, de preluare a funcţiei de premier.
 
”USR PLUS, între cei doi candidaţi, după ce în prima formulă de negocieri nu acceptase Florin Cîţu candidat, atunci când PNL a flexibilizat mandatul şi a venit cu două variante de premier, Ludovic Orban sau Florin Cîţu, cei care au decis persoana premierului au fost partenerii noştri din USR PLUS. Cred că acum m-au cunoscut mai bine toţi partenerii de coaliţie, au văzut ce fel de om sunt, au văzut că sunt un om care întotdeuna caut soluţiile care să poată să genereze consens, că sunt omul care susţine armonia, dialogul i mai ales sunt un om care mă ţin de cuvânt atunci când fac o înţelegere. Lucrurile astea cred că l-au văzut despte mine în relaţie directă. Ar fi trebuit să vadă lucrul acesta, dacă ar fi urmărit cariera politică”, a declarat Orban.
 
Întrebat, de asemenea, ce se va întâmpla în scenariul al doilea, în cazul în care va pierde alegerile, dacă îşi va da demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban a fost ferm: ”Voi câştiga alegerile”. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.