Statul american Louisiana, rămas în mare parte fără electricitate, se pregătea luni să descopere amploarea pagubelor după uraganul Ida, soldat cu cel puţin un mort în apropiere de New Orleans şi care a inundat regiuni vaste de coastă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Uraganul - care a scos arbori din rădăcină şi a distrus acoperişuri şi clădiri - a aruncat în beznă duminică seara, prin violenţa sa, peste un milion de gospodării, marea majoritate la New Orleans, potrivit site-ului specializat PowerOutage.US.

O personaă a fost ucisă de un arbore doborât de uragan, la Prairieville, în apropiere de New Orleans.

Clasat drept un uragan de categoria 4 - cu rafale de vânt de 240 km/h când a început, duminică, înainte de prânz (20.00, ora României) să lovească în mod direct coastele acestui stat din sudul Statelor Unite - Ida a slăbit treptat în noaptea de duminică spre luni şi a fost clasat luni dimineaţa de către serviciile meteorologice americane drept furtună tropicală.

Luni, la ora locală 4.00 (12.00, ora României), furtuna continua să scadă în intensitate şi prezenta rafale de vânt de 97 km/h, pe măsură ce avansa pe uscat, au anunţat serviciile meteorologice.

Ea urmează să se îndrepte către nord, iar apoi către est.

Riscul unor inundaţii continua să existe luni, iar ploi torenţiale continuau să se abată în urma furtunii, mai ales în statele Mississippi şi Alabama.

”Nu mai avem electricitate, acum, în tot oraşul! Este momentul să rămânem în siguranţă în interior. Nu este momentul să ieşim!”, a îndemnat pe Twitter primarul New Orleans LaToya Cantrell.

INUNDAŢII

Locuitori ai LaPlace, în apropiere de New Orleans, au cerut ajutor, pe reţele de socializare, declarându-se blocaţi de apă, care urca.

În comuna Jean Lafitte, apa acoperea digurile, a anunţat primarul Tim Kerner la WGNO, o filială a televiziunii ABC.

”Avem între 75 şi 200 de persoane blocate la Barataria”, a declarat el.

”Vântul este încă prea puternic. Nu putem scoate vapoare la apă pentru a le salva”.

La Lower Lafitte, unele persoane s-au adăpostit în pod, potrivit lui Cynthia Lee Sheng, preşedinta Jefferson Parish, care cuprinde o parte a zonei urbane a New Orleans.

Compania Entergy, care distribuie curent electric în sud-estul Louisianei, a anunţat că furnizează- o alimentare electrică de urgenţă serviciilor muncipale însărcinate cu staţii de pompare care ajută la controlarea inundaţiilor.

Serviciul Meteorologic Naţional american (NWS) a avertizat împotriva unui ”risc mortal” reprezentat de către uragan şi i-a îndemnat pe locuitorii zonelor afectate ”să ia toate măsurile necesare pentru a-şi proteja viaţa şi bunurile”.

Preşedintele Joe Biden a catalogat Isa drept ”un ciclon potenţial mortal” şi a declarat starea de catastrofă majoră în Louisiana, permiţându-i accesul la ajutoare federale.

Biden s-a dus duminică la sediul Agenţiei americane de gestionarea crizei (FEMA) şi a îndemnat populaţia să ia ameninţarea în serios.

”NU IEŞIŢI”

Ida ”va fi unul dintre uraganele cele mai puternice care lovesc Louisiana cel puţin din anii 1850”, avertiza guvrnatorul statului, John Bel Edwards.

”Nu există vreo îndoială că zilele şi săptămânile viitoare vor fi extrem de dificile”, a avertizat el într-o conferinţă de presă.

Guvernatorul a estimat, la CNN, că acest costitistor sistem de diguri creat după devastarea cauzată de Katrina în 2005 ar urma ”să ţină”. În opinia sa, sute de mii de oameni şi-au evacuat domiciliul.

Amintirea Katrinei - care a atins uscatul la 29 august 2005 - rămâne dureroasă în Louisiana. Peste 1.800 de persoane au murit atunci, iar pagubele au fost de ordinul miliardelor de dolari.

Casa Albă a anunţat duminică faptul că agenţiile federale au desfăşurat peste 2.000 de specialişti în intervenţii de urgenţă, inclusiv echipe de căutare, dar şi rezerve de apă, hrană şi generatoare electrice.

Odată cu încălzirea suprafeţei oceanelor, uraganele devin mai puternice, porivit oamenilor de ştiinţă. Ele reprezintă un risc tot mai important la adresa comunităţilor din zona de coastă.

Acest uragan a lovit o regiune al cărui sistem spitalicesc a fost îngenunchiat de varianta indiană (delta) foarte contagioasă a noului coronavirus, care a afectat dur Louisiana, care înregistrează aproape 2.700 de pacienţi spitalizaţi şi tot atâtea morţi zilnice ca în perioada de vârf a pandemiei covid-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.