Deputatul PNL îi solicită ministrului Culturii Bogdan Gheorghiu să retragă din dezbatere publică proiectul de ordonanţă pentru modificarea Legii 422/2001 a protejării patrimoniului din dezbaterea publică care prevede introducerea unui articol despre care liberalul spune că pare a fi cu dedicaţie pentru dezvoltatorii imobiliari. „Practic, prin acest articol, nu mai este nevoie de consultarea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, respectiv a comisiilor zonale ale monumentelor istorice, şi se dă mână liberă dezvoltatorilor imobiliari să demoleze imobilele clasate monumente istorice”, precizează parlamentarul PNL.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Pe data de 20 august, a fost pus în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Culturii proiectul de ordonanţă pentru modificarea (şi completarea...) Legii nr. 422/2001 a protejării patrimoniului. (https://www.cultura.ro/proiect-de-ordonanta-6). Marea problemă a acestui proiect, semnalată de către specialişti, este introducerea unui nou articol, 342, parcă introdus de către dezvoltatorii imobiliari, care precizează următoarele: «Serviciile publice deconcentrate ale Ministerul Culturii pot emite avize privind intervenţiile asupra imobilelor din zonele lor de protecţie sau din zonele protejate fără consultarea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, respectiv a comisiilor zonale ale monumentelor istorice, în afara cazurilor prevăzute la art. 26 alin. (5), dacă documentaţia supusă avizării este elaborată de un arhitect atestat de Ministerul Culturii în domeniul protejării patrimoniului cultural imobil şi respectă procedura privind avizarea intervenţiilor în zonele de protecţie a monumentelor istorice şi zonele protejate aprobată prin ordin al ministrului culturii»”, arată Gigel Ştirbu, într-un comunicat de presă.

Liberalul mai spune că „practic, prin acest articol, nu mai este nevoie de consultarea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, respectiv a comisiilor zonale ale monumentelor istorice, şi se dă mână liberă dezvoltatorilor imobiliari să demoleze imobilele clasate monumente istorice”.

„Deşi în nota de fundamentare se motivează introducerea articolelor noi drept ”parte a demersului de debirocratizare” şi «în vederea clarificării cadrului legal şi a degrevării activităţii în comisiile de specialitate, …se prevede ca, în situaţia în care nu este necesară analiza documentaţiilor în vederea emiterii avizelor, serviciile publice deconcentrate ale Ministerul Culturii pot emite avizele privind intervenţiile asupra imobilelor din zonele lor de protecţie sau din zonele protejate fără consultarea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, respectiv a comisiilor zonale ale monumentelor istorice, dacă documentaţia supusă avizării este elaborată de un arhitect atestat de Ministerul Culturii în domeniul protejării patrimoniului cultural imobil şi respectă procedura privind avizarea intervenţiilor în zonele de protecţie a monumentelor istorice şi zonele protejate aprobată prin ordin al ministrului culturii.», în practică, se traduce ca o grea lovitură pentru patrimoniul românesc”, mai explică Ştirbu.
 
El mai precizează că, în sensul legii actuale, monumentele istorice sunt bunuri imobile, construcţii şi terenuri situate pe teritoriul României, semnificative pentru istoria, cultura şi civilizaţia naţională şi universal şi avem datoria, cu toţii, să protejăm această moştenire culturală. 
 
Deputatul PNL îi solicită ministrului Culturii retragerea acestui proiect de ordonanţă pentru modificarea Legii 422/2001 a protejării patrimoniului din dezbaterea publică, şi, pe viitor,  o analiză mai atentă asupra viitoarelor modificări şi completări ale acestui act normativ, înainte de a fi adoptat.
 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.