Poliţia albaneză a transmis luni că a arestat două persoane pentru că au lansat gaze lacrimogene în timpul unui concert al artistui sârb bosniac Goran Bregovic, pe care mulţi din ţară îl acuză că nu a condamnat războiul din Kosovo din perioada 1998 - 1999.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bregovic a cântat duminică seară la Korca Beer Fest, la 165 de kilometri sud-est de capitala Tirana.

Un bărbat în vârstă de 21 de ani a fost arestat după ce a aruncat un recipient cu gaz lacrimogen în timp ce artistul cânta, iar al doilea, pentru că a încercat să oprească poliţia să îl ridice pe acesta.

Bregovic nu s-a oprit din cântat, însă gazul a provocat panică în rândul unor fani, scrie AP.

Prezenţa lui Bregovic a stârnit o dezbatere privind naţionalismul, unii condamnându-l că nu a vorbit public împotriva atrocităţilor comise de sârbi împotriva etnicilor albanezi din Kosovo, iar alţii susţinând că un artist nu ar trebui să se implice în politică.

Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, la zece ani după războiul cu forţele sârbe. Războiul s-a încheiat după o campanie aeriană NATO de 78 de zile care a înlăturat forţele sârbe şi locul acestora a fost luat de forţe de menţinere a păcii.

Cele mai multe state vestice au recunoscut Kosovo, dar nu şi Serbia şi aliaţii Rusia şi China. Tensiunile legat de teritoriu rămân o sursă de instabilitate în Balcani.

Goran Bregovic a vizitat Albania în 2006 şi a susţinut un concert, primind cheia simbolică a oraşului Tirana de la primarul Edi Rama, care este acum prim-ministrul Albaniei. Vizita lui de atunci nu a stârnit controverse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.