Preşedintele ceh Milos Zeman a declarat marţi că NATO a eşuat în Afganistan şi că legitimitatea organizaţiei este sub semnul întrebării, el cerând ca ţara sa să se concentreze pe apărarea naţională, în loc să ”risipească bani” pe alianţă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Republica Cehă s-a angajat să-şi ridice cheltuielile de apărare la 2% din produsul intern brut, nivelul ţintei NATO, până în 2024, dar guvernul a anunţat în iunie că acest termen nu va fi respectat din cauza crizei economice declanşate după pandemia de coronavirus.

Zeman, cunoscut pentru poziţia sa pro-rusă şi pro-Chineză, a declarat că rolul principal al NATO era de a lupta împotriva terorismului global, dar alianţa a eşuat acum în această sarcină.

"Neîncrederea faţă de NATO a unei serii de ţări membre va creşte după această experienţă, deoarece vor spune - dacă aţi eşuat în Afganistan, unde este garanţia că nu veţi eşua în oricare altă situaţie critică?"

Zeman a făcut declaraţia într-un interviu publicat marţi de www.parlamentnilisty.cz, un site web preferat de preşedinte pentru difuzarea opiniilor sale.

"Acum, că investiţiile în NATO sunt un fel de risipire a banilor, cheltuielile noastre în domeniul apărării ar trebui să se concentreze pe apărarea naţională, pe achiziţiile naţionale (militare)", a spus Zeman.

NATO a declarat marţi că talibanii nu trebuie să permită ca Afganistanul să devină din nou un teren de dezvoltare a terorismului, avertizând că alianţa are puterea militară pentru a lovi de la distanţă orice grup terorist.

Conform constituţiei cehe, preşedintele este comandantul-şef al forţelor armate cehe, dar guvernul este cel care stabileşte politica de apărare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.