Blue Origin, compania spaţială a lui Jeff Bezos, a dat în judecată guvernul SUA şi NASA din cauza deciziei de a atribui SpaceX, fondată de Elon Musk, un contract de 2,9 miliarde de dolari pentru construcţia unui modul lunar, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Blue Origin, procesul înregistrat vineri într-o instanţă federală este ”o încercare de a remedia neregulile din procesul de achiziţie legat de Human Landing System al NASA”.

Compania consideră că ”problemele identificare în procedura de achiziţie şi rezultatul acesteia trebuie rezolvate pentru a reinstaura corectitudinea, a crea concurenţă şi a asigura revenirea în siguranţă pe Lună a Americii”.

Luna trecută, Biroul pentru Responsabilitate al Guvernului (GAO) a dat câştig de cauză Administraţiei Naţionale a Spaţiului şi Aeronauticii, în legătură cu decizia acesteia de a selecta un singur furnizor de modul lunar, respingând contestaţia Blue Origin.

Procesul Blue Origin rămâne confidenţial, iar NASA trebuie să răspundă contestaţiei până pe 12 octombrie.

NASA, care nu a comentat imediat procesul intentat de Blue Origin, a afirmat în iulie că ”decizia GAO va permite NASA şi SpaceX sp stabilească un termen pentru primul zbor cu echipaj uman pe Lonă din ultimii 50 de ani”.

SpaceX nu a comentat luni informaţia despre plângerea făcută de Blue Origin.

În luna aprilie, NASA a atribuit SpaceX un contract pentru a construi o navă spaţială lunară cel mai devreme până în 2024.

Blue Origin susţine că NASA a oferit SpaceX un avantaj incorect pentru că i-a permis să îşi revizuiască preţul.

Bezos s-a oferit să acopre costuri de 2 miliarde de dolari ale NASA, dacă agenţia spaţială va atribui companiei Blue Origin contractul privind modulul lunar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.