În haosul şi incertitudinile provocate de preluarea Afganistanului de către talibani, parlamentara Farzana Kochai a spus că se teme în primul rând pentru viaţa sa şi în al doilea rând pentru libertatea sa, dar că afganii nu vor tolera o revenire la formele dure ale guvernării islamice, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ca şi alţi afgani, Kochai stă retrasă în locuinţa sa, fără să ştie cum va evolua situaţia pentru reprezentanţii aleşi, aşa cum este cazul ei şi al altor persoane, sub conducerea unei grupări care a impus reguli islamice stricte şi pedepse asupra societăţii, atunci când s-a aflat la putere.

”Ca membră a Parlamentului, ca femeie, ca cineva care vine din societatea civilă, activism şi drepturile omului, drepturile femeilor, venind cu acest trecut desigur că mă tem pentru mine, pentru viaţa mea, libertarea de a munci şi libertatea de a vrobi”, a afirmat Kochai pe Zoom.

Şocată de rapiditatea evenimentelor, parlamentara în vârstă de 29 de ani, care s-a născut în provincia nordică Baghlan şi i-a reprezentat în ultimii doi ani pe afganii nomazi, a vorbit despre întrebările pe care şi le pune.

Ocuparea ţării de către talibani, finalizată cu intrarea lor în Kabul duminică, se va încheia cu vreun acord de pace cu guvernul care a petrecut 20 de ani combătându-i? Va fi din nou un război civil? Şi care sunt planurile islamiştilor de orientare dură pentru femei?

În ultimul caz, Kochai vede două scenarii: unul în care femeile vor putea studia şi muncii, dar cu unele limitări. Aceasta este varianta prezentată de reprezentanţii talibanilor, care afirmă că femeile trebuie să poarte eşarfe pe cap, dar că nu trebuie să fie acoperite complet şi că vor fi libere să lucreze şi să înveţe.

Al doilea scenariu va fi că femeile ”vor fi excluse din societate”, nu vor avea dreptul să plece de acasă neînsoţite de o escortă masculină, nu vor avea dreptul să se angajeze şi să înveţe după o anumită vârstă.

Acesta a fost modul de viaţă atunci cînd alibanii au fost la conducerea Afganistanului îm perioada 1996-2001, iar secretarul general al ONU Antonio Guterres a afirmat luni că există deja informaţii despre încălcarea drepturilor omului împotriva femeilor şi copiilor.

Kochai a spus că generaţia sa, care a crescut din 2001, nu va mai tolera o guvernare dură.

”Dacă nu vom putea încheia un acord bun cu talibanii, dacă talibanii nu vor putea satisface oamenii din Afganistan într-un fel sau puţin, atunci va exista o opoziţie”, a spus ea, văzând un potenţial conflict în continuare.

”Mă tem de aceste lucruri. În primul rînd pentru viaţa mea...iar mai apoi pentru libertatea mea”, a mai spus parlamentara.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.