Autoritatea pentru aviaţie din Afganistan a anunţat luni că spaţiul aerian al ţării a fost ”eliberat pentru armată” şi a recomandat companiilor aeriene să evite coridoarele afgane, ceea ce a determinat operatorii majori să îşi devieze zborurile în urma preluării capitalei Kabul de către talibani, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autoritatea nu a specificat despre ce armată este vorba, având în vedere prăbuşirea forţelor locale de securitate în faţa ofensivei talibane.

Dar forţele americane au preluat controlul traficului aerian pe aeroportul din Kabul, unde cinci oameni au murit luni în timpul unor scene haotice, cu informaţii privind focuri de avertisment şi panică.

United Airlines, British Airways şi Virgin Atlantic au încetat deja să folosească spaţiul aerian din Afganistan, duminică, în timp ce forţele conduse de SUA au plecat, iar naţiunile occidentale s-au grăbit să îşi evacueze cetăţenii.

Luni, exemplul lor a fost urmat de Qatar Airways, Singapore Airlines, China Airlines din Taiwan, Air France KLM şi Lufthansa.

Air France a declarat că şase rute au fost afectate: Bangkok, Delhi, Singapore, Mumbai, Madras şi Ho Chi Minh.

Lufthansa a spus că timpul de zbor către India şi alte destinaţii va fi prelungit cu până la o oră, ceea ce va creşte cheltuielile pentru carburant.

Într-o notificare adresată piloţilor pe site-ul său, Autoritatea de Aviaţie Civilă din Afganistan (ACAA) a declarat că orice tranzit prin spaţiul aerian Kabul - care acoperă tot Afganistanul - va fi necontrolat, ceea ce înseamnă că avioanele nu vor mai fi ghidate de la sol.

 "Spaţiul aerian Kabul a fost eliberat pentru armată. Recomandăm aeronavelor ca tranzitul să fie redirecţionat", se spune în notificare.

Unele zboruri s-au întors imediat după anunţ. Site-ul de urmărire a zborurilor FlightRadar24 a arătat că un zbor Air India de la Chicago la Delhi a schimbat cursul şi a ieşit din spaţiul aerian al Afganistanului la scurt timp după intrare, în timp ce un zbor Terra Avia de la Baku la Delhi a făcut acelaşi lucru.

Zborul Air India a fost deviat mai târziu către Sharjah, în Emiratele Arabe Unite, pentru mai mult combustibil, a spus FlightRadar24.

Air India nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Analiştii au spus că zborurile între Europa şi părţi din Asia vor fi printre cele mai afectate, adăugându-se problemelor tot mai mari apărute în urma conflictelor din Orientul Mijlociu şi a devierii forţate a unui avion desupra Belarusului, care a dus la evitarea spaţiului aerian al acestei ţări de către multe companii aeriene.

Un oficial al aviaţiei occidentale a declarat că retragerea serviciilor de control al traficului aerian va avea, de asemenea, implicaţii asupra oricăror companii aeriene care doresc asigurări pentru a continua să zboare peste teritoriul afgan.

Companiile aeriene şi guvernele au acordat în ultimii ani o atenţie sporită riscurilor zborurilor în spaţiul aerian din zonele volatile, după două incidente mortale care au implicat rachete sol-aer.

Un avion Malaysia Airlines a fost doborât atunci când zbura în estul Ucrainei, în 2014, fiind ucise toate cele 298 de persoane aflate la bord, iar un avion al Ukraine International Airlines a fost doborât de armata iraniană în 2020, ucigând toţi cei 176 de pasageri şi echipaj.

Administraţia Federală a Aviaţiei din SUA a impus în iulie noi restricţii de zbor asupra Afganistanului pentru companiile aeriene şi operatorii americani, la o altitudine aflată sub 8.000 de metri.

Alte ţări, inclusiv Canada, Marea Britanie, Germania şi Franţa, au sfătuit, de asemenea, companiile aeriene să menţină o altitudine de cel puţin 8.000 de metri peste Afganistan, potrivit site-ului Safe Airspace.

Zborurile comerciale au fost, de asemenea, afectate: Emirates a suspendat zborurile către Kabul şi Turkish Airlines a anulat zborurile programate către şi din Afganistan. ACAA a declarat că partea civilă a aeroportului din Kabul a fost închisă până la o nouă notificare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.