Şeful echipei de anchetă de la OMS consideră că răspândirea noului coronavirus din laboratorul de la Wuhan este printre ipotezele "probabile", scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Un angajat (al laboratorului) infectat pe teren în timp ce preleva probe este inclus în una dintre ipotezele probabile. Acolo virusul ar fi fost transmis direct de la lilieci la oameni", a declarat pentru canalul de televiziune public danez TV2, Peter Embarek, şeful delegaţiei internaţionale, trimise în China de către OMS pentru a identifica originea Covid-19.

Într-un documentar intitulat "Misterul virusului - un danez în căutarea adevărului în China", difuzat joi la postul danez, cercetătorul a vorbit despre misiunea pe care o conduce la Wuhan şi sa arătat critic la adresa Chinei. 

Prima fază a studiului, condus la începutul anului la Wuhan a concluzionat, pe 29 martie că ipoteza unui incident de laborator rămâne "extrem de improbabilă". 

Potrivit lui Peter Embarek, a fost dificil pentru echipa sa de a discuta această teorie cu oamenii de ştiinţă chinezi. 

"Cu 48 de ore înainte de încheierea misiunii încă nu ajunsesem la un acord pentru a evoca teza de laborator în raport", a afirmat Embarek în documentar. "Ca urmare a acestor discuţii, delegaţia OMS a obţinut permisiunea de a vizita două laboratoare unde s-au făcut cercetări pe lilieci", a explicat el.  

În timpul acestor vizite, "am avut dreptul la o prezentare, apoi am putut vorbi şi am putut să punem întrebările pe care voiam să le adresăm, dar nu am avut ocazia să consultăm niciun document", a detaliat Peter Embarek în documentar. 

Cercetătorul danez a punctat în final că niciun liliac nu trăieşte în sălbăticie în regiunea Wuhan şi că singurele persoane susceptibile să se fi apropiat de lilieci, care ar purta virusul care a provocat SARS-CoV-2, sunt angajaţi ai laboratoarelor din acest oraş.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.