Reprezentanţii Mişcării pentru Dezvoltarea Moldovei (MDM) îi cer ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, să explice cât de sigură este frontiera de est a NATO, în condiţiile în care un avion neidentificat venit din Ucraina ar fi pătruns şi aterizat ilegal în judeţul Suceava, după care a revenit în Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Lucian Bode, conducerea MDM arată că, vineri noaptea, a avut loc un eveniment extrem de grav în judeţul Suceava.

"Un avion neidentificat a pătruns pe teritoriul României, venind din Ucraina, şi a aterizat într-un loc necunoscut pe teritoriul judeţului Suceava. La întoarcere, avionul Antonov AN-2 a fost interceptat de un MiG-29 al Brigăzii de aviaţie tactică „Oleksandr Pokryshkin” Sevastopol şi forţat să aterizeze la ora 7:30 pe unul dintre aerodromurile din districtul Kosiv (Cosăuţi). Serviciul de Stat al Grănicerilor din Ucraina a precizat într-un comunicat că agenţi ai Serviciului de Poliţie al Frontierei de Stat şi militari ai unităţii speciale DOZOR au reţinut patru persoane. Cei reţinuţi sunt suspectaţi de contrabandă. Infracţiunile au fost raportate la parchet şi la structurile regionale de la Cernăuţi şi Ivano-Frankovsk ale Serviciului de Securitate al Ucrainei”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă, miercuri, ministrului Lucian Bode.

Potrivit reprezentanţilor MDM, aceste fapte au fost aduse la cunoştinţa publicului român după ce un jurnalist de la ziarul Obiectiv de Suceava ar fi aflat informaţiile din surse ucrainene.

"Nimic din partea statului român, nicio informare, niciun comunicat, nicio precizare, până la această oră, în condiţiile în care suntem o ţară membru al UE şi NATO, cu angajamente ferme în faţa partenerilor noştri de protejare a frontierelor. Asociaţia noastră militează pentru interesele de dezvoltare ale regiunii Moldova. Evenimentul menţionat, pe lângă devoalarea unor extrem de grave probleme privind apărarea teritoriului românesc, aduce majore prejudicii de imagine regiunii, afectând potenţialul investiţional. Ce investitori străini vor veni într-o zonă unde graniţele sunt permeabile oricăror infractori – de la traficanţi de ţigări sau droguri, până la contrabandă de arme de foc?”, mai arată reprezentanţii MDM.

Conducerea mişcării civice îi cere ministrului Lucian Bode să răspundă la câteva întrebări:

1. Care au fost motivele pentru care aeronava nu a putut fi reperată şi identificată de sistemul românesc de supraveghere aeriană? Care sunt motivele pentru care poliţiştii de frontieră nu au sesizat această trecere ilegală extrem de gravă?

2. Aţi pornit o anchetă a Ministerului de Interne pentru a lămuri intrebările de mai sus? Daca da, cine se ocupă de aceasta – nume şi grad – şi care este termenul de raportare?

3. Aveţi cunostinţă de evenimente similare întâmplate în trecut? În anul 2019, un elicopter neidentificat, de fabricaţie rusească, venit de asemenea din Ucraina, s-a prăbuşit in apropiere de localitatea Săpânţa, judeţul Maramureş. Aveţi rezultatele anchetei privitoare la acel incident?

4. Am dori, de asemenea, să ştim câte anchete a lansat Ministerul condus de dumneavoastră pe tema grupurilor infracţionale transfrontaliere ce folosesc judeţele Suceava, Botoşani şi Iaşi ca rampă de lansare pentru  contrabanda cu mărfuri ilegale destinate spaţiului Uniunii Europene, nu doar teritoriului românesc – având în vedere cantităţile de mărfuri traficate – şi dacă există o strategie de investiţii în infrastructura de ordine publică în această parte a Moldovei.

Reprezentanţii MDM îi amintesc ministrului Lucian Bode, în finalul scrisorii deschise, că este obligat să răspundă la aceste întrebări "având în vedere evenimentul extrem de grav petrecut, cu consecinţe majore privind asumările din condiţia de ţară de graniţă a Uniunii Europene şi de partener NATO”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.