Guvernul francez a decis miercuri, într-o şedinţă extraordinară, să plaseze departamentul francez de peste mări Guadelupa într-o carantină strictă şi să pună capăt gratuităţii testelor neprescrise - la jumătatea lui octombrie -, în vederea unei incitări la vaccinare împotriva covid-19, în lupta împotriva epidemiei, dar şi să decreteze, în curând, o stăre de urgenţă în colectivitatea de peste mări Polinezia franceză, a anunţat un purtător de cuvânt al Executivului, Gabriel Attal, relatează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, permisul sanitar urmează să fie solicitat în centre comerciale de peste 20.000 de metri pătraţi, în deprtamente în care rata incidenţei covid-19 depăşeşte 200 la 100.000 de locuitori.

O campanie de ”rapel” urmează să fie lansată la jumătatea lui septembrie, iar primele programări urmează să fie făcute la sfârşitul lui august, a mai precizat Gabriel Attal.

”După săptămâni de creştere excepţională, numărul contaminărilor se află într-un platou înalt, uşor ascendent, cu 22.500 de cazuri, în medie, pe zi”, trage un semnal de alarmă Gabriel Attal. 

”Situaţia rămâne extrem de tensionată, însă avem motive de speranţă”, a subliniat el, citând ”opt din zece persoane majore care încep să fie protejate prin vaccinare”.

”Criza sanitară nu a trecut, foarte clar. Vom continua să trăim încă luni de zile cu virusul”, a avertizat mircuri dimineaţa, în deschiderea unei şedinţe a Consiliului Apărării, preşedintele francez Emmanuel Macron,.

Şeful statului francez a tras un semnal de alarmă cu privire la situaţia dramatică din teritoriile franceze de peste mări.

În Poloinezia, rata incidenţei depăşeşte 1.000 de cazuri la 100.000 de locuitori, iar Martinica a trecut de la 410 cazuri la 6 iulie la 4.171 de cazuri în prima săptămână din august. 35 de persoane au murit din cauza covid-19, iar alte 350 au fost spitalizate.

Bilanţul ”explodează” şi în Guadelupa, unde în perioada 2-8 august rata incidenţie a crescut la 1.769 la 100.000 de locuitori, de la 876 cu o săptămână mai înainte.

În afară de accelerarea epidemiei în Antile - unde se profilează un ”scenariu de urgenţă”, şeful statului a subliniat miercuri ”situaţia îngrijorătoare în regiunile Provence-Alpes-Côte d'Azur, Corsica şi Occitanie, unde rata incidenţei deppăşeşte 500 la 100.000 de locuitori, şi temeri cu privire la o creştere a presiunii asupra spitalelor.

”Obictivul pe care-l voistabili este foarte simplu: vaccinarea tuturor francezilor care pot fi vaccinaţi”, a anunţat şeful statului francez, care se află în concendiu la  Fort de Brégançon, în Var.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.