Şase state membre UE au trimis Comisiei Europene (CE) o scrisoare prin care-i cer să nu suspende expulzarea migranţilor afgani, în pofida faptului că în Aganistan se intensifică înfruntări armate, au anunţat marţi mai multe guverne, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Belgia, Danemarca, Germania, Grecia, Olanda şi Austria vor ca aceste expulzări să fie menţinute, în pofida unui apel al Kabului la suspendarea acestora.

”Nu din cauză că regiuni dintr-o ţară sunt periculoase fiecare locuitor al acestei ţări are în mod automat dreptul la o protecţie”, a subliniat într-un mesaj postat pe Twitter secretarul de stat belgian însărcinat cu azilul şi migraţia, Sammy Mahdi.

Ministerul olandez al Justiţiei a anunţat că Olanda nu doreşte o suspendare a expulzărilor şi dă asigurări că ”evoluţiile din Afganistan sunt urmărite îndeaproape”.

Ministrul danez al Imigraţiei Mattias Tesfaye se delcară ”bucuros”, într-un comunicat, de faptul că un grup de la minister s-a pus de acord să contacteze CE în vederea dechiderii unui dialog cu Guvernul afgan.

Comisia Europeană a confirmat AFP că a primit această scrisoare şi a anunţat că urmează să-i răspundă ”în timp util”.

Guvernul de la Kabul a îndemnat în iulie statele membre UE să înceteze - în următoarele trei luni - expulzarea migranţilor afgani

Suedia şi Finlanda au suspendat expulzarea afganilor în urma acestui apel.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a îndemnat săptămâna trecută Austria să amâne expulzarea unui afgan, din cauza degradării condiţiilor de securitate în această ţară.

Afganii constituiau în 2020 10,6% dintre solicitanţii de azil în UE - peste 44.000 dintre cele aproximativ 416.600 de cereri -, al doilea cel mai important contingent de migranţi după  sirieni (15,2%), potriivt agenţiei europene de statistică Eurostat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.