Zeci de mici state insulare vulnerabile la efectele modificărilor climatice îndeamnă lumea să le salveze viitorul, după publicarea luni a unui raport ONU care arată că o accelerare a încălzirii planetei şi o creştere a nivelului mărilor le ameninţă existenţa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit raportului unor experţi ONU cu privire la climă (GIEC), încălzirea globală are loc mai rapid decât se prevedea.

”Trebuie să inversăm această tendinţă”, îndeamnă într-un comunicat, luni seara, Diann Black-Layne, principala negociatoare în domeniu a Alianţei Micilor State Insulare (AOSIS), o ambasadoare a Antigua şi Barbuda.

”Problema este că dacă limităm încălzirea la 1,5°C, riscăm în continuare o creştere a nivelului mării de un metru şi jumătate. Dar dacă împiedicăm încălzirea să atingă 2°C, putem împiedica o creştere a nivelului mării de trei metri pe termen lung. În joc este viitorul nostru”, subliniază ea.

Din AOSIS fac parte 39 de state - inclusiv Cuba, Jamaica, Papua Noua Guinee şi Maldive - cea mai joasă ţară din lume.

Aceste ţări insulare subliniază că este necesar ca guvernele din întreaga lume să adopte măsuri cruciale în vederea unei limitări a încălzirii globale la obiectivul de 1,5°C stabilit prin Acordul de la Paris din 2015.

GIEC arată în raport că lumea este pe cale să atingă obiectivul acestui prag în 2030, cu zece ami mai devreme decât se prevedea în urmă cu tre ani.

O asemenea încălzire globală va avea efecte devastatoare asupra omenirii - prin fenomene meteorologice mai extreme, precum incendii, taifunuri, secete şi inundaţii.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a avertizatcă emisiile de gaze cu efect de seră cauzate de energia fosilă şi despădurire sunt ”pe cale să ne sufoce planeta” şi a îndemnat ţările ”să-şi unească forţele” penru a evita o catastrofă.

Numeroşi lideri mondiali au îndemnat, în urma publicării raportului, la o acţiune imediată în vederea opririi creşterii temperaturii planetei.

Însă premierul conservator australian a respins marţi îndemnuri tot mai numeroase la adoptarea unor obiective mai ambiţioase în privinţa emisiilor poluante.

China, la rândul său, insistă asupra faptului că îşi implementează angajamentele în lupta împotriva modificărilor climatice - însă fără să anunţe vreo măsură nouă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.