Incendii de pădure care devastează Siberia continuau să se agraveze luni, potrivit autorităţilor, iar NASA a anunţat că fumul a parcurs peste 3.000 de kilometri şi a atins Polul Nord - o premieră în istoria recentă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este dificil ca un anumit incendiu să fie legat de modificările climatice, însă acestea din urmă fac aceste catastrofe mai frecvente şi mai virulente, iar cercetători ruşi relevă că actualele incendii sunt o consecinţă a unei creşteri globale a temperaturii atmosferice.

Una dintre cele mai afectate regiuni este Iacutia - un teritoriu imens şi foarte puţin populat, situat în nordul Siberiei -, unde situaţia ”continuă să se agraveze şi unde există tendinţa unei creşteri a numărului şi suprafeţei incendiilor de pădure”, a anunţat luni pe site agenţia rusă de meteorologie Rosguidromet.

Potrivit Rosguidromet, peste 3,4 milioane de hectare de pădure ard în prezent, inclusiv pe teritorii ”în care accesul este dificil şi îndepărtate”.

”Un fum gros de întinde în zone vaste”, precizează agenţia.

FUMUL A PARCURS 3.000 DE KILOMETRI

Agenţia spaţială americană NASA a anunţat, la rândul său, sâmbătă, într-un comunicat, că fum de la incendii din Iacutia a ”parcurs 3.000 de kilometri şi a atins Polul Nord, ceea ce pare să fie o premieră în istoria documentată”.

Potrivit NASA, un ”fum dens şi acru de la frunze din pădure a acoperit la 6 august cea mai mare parte a Rusiei”, potrivit unor imaginidin satelit.

Pompieri şi autorităţi locale declarau AFP, în cursul unei vizite în Iacutia, la sfârşitul lui iulie, că duc lipsă de oameni, echiament şi alte resurse în înfruntarea amplorii acestor incendii.

Ecologişti dau vina pe politica rusă în lupta împotriva incendiilor de pădure şi mai ales pe un decret guvernamental din 2015 care le permite autorităţilor locale să ignore incendiiîn cazul în care costul în vederea stingerii acestora depşeşte valoarea pagubelor estimate.

Aleksei laroşenko, un specialist în această problemă de la Greenpeace Rusia, anunţă că incendii au devastat deja 14,96 milioane de hectare în această ţară, începând de la 1 ianuarie, şi apreciază că 2021 este cel mai rău an la acest capitol din 2012 încoace.

Luni, experţi ONU în climă (GIEC) au publicat un raport în care avertizează că lumea este ”în mod indiscutabil” rsponsabilă de dereglările climatice şi că nu are altă opţiune decât să reducă în mod drastic emisiile de gaze cu efect de seră, dacă vrea să limiteze pagubele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.