Unul dintre cei mai cunoscuţi apărători ai drepturilor omului în Rusia, un reprezentant al disidenţei din epoca sovietică, Serghei Kovaliov, a murit la vârsta de 91 de ani, a anunţat luni familia acestuia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Serghei Kovaliov, un laureat în 2009 al Premiului Saharov al Parlamentului European (PE), a fost unul dintre conducătorii mişcării în favoarea democraţiei în fosta Uniune Sovierică (URSS) şi a fost încarcerat şapte ani într-un lagăr în anii '70-'80, după ce a fost condamnat cu privire la ”activităţi antisovietice”.

După destrămarea Uniunii Sovietice, Kovaliov a fost una dintre vocile critice la adresa Primului Război al Moscovei în Cecenia şi a autoritarismului tot mai mare implementat de către preşedintele rus Vladimir Putin începând din anii 2000.

Un biolog ca formare, el a fost primul emisar pentru drepturile omului al fostului preşedinte Boris Elţîn şi unul dintre autorii Constiotuţiei ruse.

Serghei Kovaliov a fost, de asemenea, deputat.

Fiul său, Ivan Kovaliov, a anunţat pe Facebook că tatăl său a murit ”în somn” luni dimineaţa.

Organizaţia de apărarea drepturilor omului Memorial, al cărui preşedinte a fost, a salutat memoria unui om care ”s-a bătut mereu (...) în favoarea drepturilor omului, împotriva Războiului din Cecenia, împotriva violenţei şi minciunilor”.

”Serghei Adamovici ne va lipsi în toate privinţele, atât ca vechi prieten iubit, cât şi ca un camarad întreprinzător, intelectual şi consilier, un om loial ideii drepturilor omului pentru întotdeauna şi în toate, în război şi în viaţa civilă, în politcă şi în viaţa de zi cu zi”, îl elogiază Memorial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.