Uniunea Euripeană (UE) îndemană joi la un ”armistiţiu urgent, complet şi permanent” în Afganistan şi condamnă o intensificare a atacurilor talibanilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ofensiva militară a talibanilor este în contradicţie directă cu angajamentul lor faţă de o soluţionare negociată a conflictului şi cu procesul de pace de la Doha”, denunţă într-un comunicat comun şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi comisarul euroean însărcinat cu Gestionarea Crizelor Janez Lenarcic.

UE condamnă atacul comis recent la un sediu al Misiunii ONU în Afganistan (UNAMA), în provincia Herat, ofensiva de la Lashkar Gah, soldată cu moartea a cel puţin 40 de civili, şi un atentat care l-a vizat marţi pe ministrul afgan al Apărării Bismillah Mohammadi, soldat cu opt morţi.

”Această violenţă smintită provoacă suferinţe imense cetăţenilor afgani şi creşte numărul persoanelor deplasate în ţară, aflate în căutarea siguranţei şi unui adăpost”, denunţă cei doi europeni.

În comunicat se subliniază totodată că zone aflate sub controlul talibanilor sunt teatre ale unor încălcări ale drepturilor omului, ”ca de exemplu execuţii arbitrare şi extrajudiciare ale unor civili, biciuri publice ale unor femei şi distrugerea infrastructurii”.

”Unele dintre aceste fapte ar putea constitui crime de război şi vor trebui să facă obiectul unei anchete. Combatanţi şi comandanţi talibani care se fac de vină vor trebui să dea socoteală”, conchid cei doi oficiali.

Talibanii au anunţat miercuri că urmează să lanseze noi atacuri vizând oficiali din cadrul Guvernului afgan şi să continue totodată să lupte în vederea cuceririi mai multor oraşe mari asediate.

Ei au cucerit în ultimele trei luni teritorii vaste în zone rurale şiposturi de frontieră-cheie în cadrul unei ofensive-fuilger lansată în paralel cu o retragere a forţelor internaţionale, care urmează să se încheie la 31 august.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.