Autorităţile elene au ordonat miercuri evacuarea satelor aflate în apropierea sitului arheologic unde se desfăşurau Jocurile Olimpice în antichitate, în vestul Peloponezului, din cauza incendiilor de vegetaţie care provoacă ravagii în ţară, distrugând păduri şi clădiri, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Temperaturile de peste 40 de grade Celsius şi vânturile puternice au favorizat declanşarea a peste 150 de incendii în diferite zone ale ţării în ultimele zile, adăugându-se incendiilor din Turcia şi alte zone ale Mediteranei.

"Încă ducem o bătălie titanică pe multe fronturi. Zilele următoare vor fi mai dificile", a declarat ministrul adjunct al Protecţiei Civile Nikos Hardalias în timpul unui briefing de presă".

O duzină de sate au fost defrişate în apropierea sitului arheologic din regiunea vestică a Peloponezului, unde aveau loc Jocurile Olimpice antice, şi în jur de 160 de pompieri, cu avioane cu apă, s-au luptat pentru salvarea comorilor antice.

"Facem tot posibilul să salvăm acest loc sacru. După vieţile oamenilor, prioritatea noastră este să ne salvăm istoria", a declarat primarul local Panagiotis Antonakopoulos pentru postul de televiziune Open TV.

Situl, unde flacăra olimpică îşi începe călătoria către oraşul care găzduieşte olimpiadele moderne, este una dintre cele mai populare atracţii turistice din Grecia. Acesta a mai fost ameninţat de un incendiu în 2007.

În cealaltă parte a ţării, bărci de salvare de pe insula Evia, lângă Atena, au ridicat aproximativ 85 de persoane de pe plajă, în timp ce un incendiu a cuprins pădurile de pini din jur, umplând cerul cu fum gros.

"A ars toată noaptea. Pădurea a fost distrusă, satele au fost arse. Ne-am lăsat în urmă casele, ne-am lăsat animalele de companie", a declarat Christina Katsini, un rezident local, pentru Skai TV.

Au sosit întăriri din Cipru, iar pompierii din Franţa şi două avioane din Suedia erau aşteptaţi până joi, a declarat un purtător de cuvânt al Autorităţii de Protecţie Civilă, dar ţara este pregătită pentru alte bătălii în zilele următoare.

Incendiile care ameninţaseră marţi casele de la periferia nordică a Atenei marţi s-au temperat uşor. Dar locuitorilor li s-a spus să rămână în interior, în timp ce un nor gros de fum se afla deasupra oraşului, umplând aerul cu particule dăunătoare şi miros de ars.

”Mi-am salvat animalele de companie, de aceea am rămas. Am pielea de găină doar vorbind despre asta; toate casele din jurul meu au ars, nu a mai rămas nimic”, a spus un locuitor al Varympompi, Panagiotis, stând printre maşini arse şi pini înnegriţi. "".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.