Directorul unui ONG care ajută fugari din Belarus, dat dispărut luni în Ucraina, a fost găsit spânzurat la Kiev, anunţă marţi poliţia, care a deschis oanchetă cu privire la ”crimă”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cetăţeanul belarus Vitali Şişov, dat dispărut la Kiev ieri (luni), a fost găsit spânzurat azi (marţi) într-un parc din Kiev, în apropiere de locul unde locuia”, a anunţat marţi, într-un comunicat, poliţia.

Una dintre ipoteze este o ”crimă camuflată în sinucidere”, precizează poliţia.

Vitali Şişov, conducătorul organizaţiei ”Casa Belarusă” în Ucraina, a ieşit luni dimineaţa să facă jogging la Kiev şi nu s-a mai întors.

Organizaţia belarusă de apărarea drepturilor omului Viasna a anunţat într-un mesaj postat pe Telegram că, potrivit unor prieteni ai lui Vitali Şişov, acesta era urmărit de ”necunoscuţi” în timp ce făcea jogging.

Numeroşi belaruşi au fugit din ţară - în Ucraina, Polonia şi Lituania -, pe fondul unei represiuni feroce a oricărei contestări în această fostă republică sovietică, situată între Rusia şiUniunea Europeană (UE), condusă cu o mână de fier, din 1984, de către preşedintlee Aleksandr Lukaşenko.

Dosarul Vitali Şişov intervine la puţin timp după un incident la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în care alergătoarea de sprint Krisţina Ţimanuskaia susţine că a fost obligată să se retragă din competiţie şi ameninţată cu repatrierea forţată, după ce a criticat federaţia din care face pe reţele de socializare.

Atleta în vârstă de 24 de ani s-a refugiat în Ambasada Poloniei, de la care a obţinut luni o viză umanitară.

Contestarea istorică postelectorală care a zguduit Belarusul în 2020 a fost înăbuşită prin arestări în masă, exilarea forţată a unor opozanţi şi lichidarea a numeroase ONG-uri şi publicaţii independente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.