Preşedintele american Joe Biden a cerut Congresului american să prelungească moratoriul care împiedică evacuarea chiriaşilor în Statele Unite, care expiră la 31 iulie, a anunţat Casa Albă, în toiul unei creşteri a contaminărilor cu varianta indiană (delta) a SARS-CoV-2, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Preşedintele cere Congresului să prelungească moratoriul evacuărilor, cu scopul de a-i proteja pe locatarii vulnerabili şi familiilor lor”, a anunţat joi, într-un comunicat, o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Acest moratoriu a fost implementat în septembrie 2020 de către Centrele de Prevenire şi Luptă împotriva Maladiilor (CDC), principala agenţie federală americană de sănătate publică.

”Menţinerea oamenilor acasă, departe de locuri suprapopulate sau adunări - precum refugii pentru persoane fără adăpost - prin împiedicarea expulzărilor este o etapă-cheie în oprirea răspândirii covid-19”, precizează CDC  pe site.

Acest moratoriu a intrat în vigoare după cel din martie 2020 al administraţiei lui Donald Trump şi Congresului, vizând să evite ca milioane de oameni care şi-au pierdut locul de muncă din cauza pandemiei să ajungă în stradă.

Acest moratoriu a fost prelungit ulterior în mai multe rânduri.

Însă, ”o decizie a Curţii Supreme a stabilit că o autorizare clară şi specifică a Congresului (:..) este necesară pentru ca CDC să prelungească moratoriul după 31 iulie”, îşi exprimăregretul Jen Psaki.

Joe Biden a cerut, de asemenea, departamentelor Locuinţei şi Dezvoltării Urbane, Agriculturii şi Veteranilor, care gestionează chiria anumitor locuinţe, ”să-şi prelungească moratoriile respective până la sfârşitul lui septembrie”, precizează ea.

Departamentul Trezoreriei a îndemnat miercuri, la rândul său, o accelerare a plăţilor către locatari ale unor fonduri alocate de către Guvernul federal cu scopul de a-i ajuta să plătească chiria.

Dintr-un total 46 de miliarde de dolari puse la dispoziţie de către state şi colectivitţi locale în vederea ajutării financiare a chiriaşilor aflaţi în dificultate, doar trei miliarde de dolari au ajuns efectiv în contul în bancă al acestora din urmă, a confoirmat AFP un oficial de la Trezorerie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.