Două proiectile au vizat joi Zona Verde ultrasecurizată, la Bagdad, unde se află sediul Ambasadei Statelor Unite, fără să facă victime sau pagube, potrivit unei surse din domeniul securităţii irakiene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atacuri vizând interese americane - aproape zilnice la înceutul lui iulie - s-au rărit în ultimele trei săptămâni.

Ultimul a avut loc la 24 iulie, când o dronă a vizat o bază în Kurdistan, fără să cauzeze pagube.

Aceste atacuri sunt atribuite, în general, unor puternice grupări armate proiraniene, care cer retragerea trupelor străine desfăşurate în Irak.

Aceste tiruri de proiectile de joi vizând Zona Verde au loc în ziua revenirii de la Washington a premierului irakian Mustafa al-Kadhimi, unde a obţinut anunţarea ”sfârşitului misiunii de luptă” a Statelor Unite în Irak.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat o ”nouă fază” cu privire la cei 2.500 de militari americani staţionaţi în Irak, printr-o misiune care concentrează exclusiv asupra formării trupelor irakiene şi împărtăşirea de informaţii clasificate.

Însă nu s-a anunţat nicio retragere de trupe.

Acest anunţ a fost salutat de către aripa politică a coaliţiei proiraniene din Irak, însă nu şi de către grupările mai radicale.

Un ”Comitet de coordonare a facţiunilor rezistenţei irakiene” a denunţat miercuri, într-un comunicat, o ”manipulare menită să prelungească prezenţa americană” în Irak.

”Nu există nicio retragere americană”, denunţă comitetul, care cere plecarea tuturor forţelor străine şi transferul bazelor militare ale coaliţiei internaţionale antijihadiste armatei irakiene.

”Rezistanţa îşi va continua acţiunea până la o adevărată retragere”, avertizează comitetul.

Coaliţia internaţională antiteroristă din Irak este alcătuită din 3.500 de militari străini, dintre care 2.500 sunt americani.

Desfăşurată în această ţară în 2014, această coaliţie condusă de către Statele Unite viza să ajute forţele irakiene în lupta împotriva organizaţiei jihadiste Statul Islamic (SI).

SI a fost înfrânt militar, în mod oficial, în 2017, însă celule adormite SI continuă să comită atentate în Irak.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.