Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a solicitat Grupului de lucru privind problematica victimelor infracţiunilor, constituit la nivelul Ministerului, să analizeze cu celeritate Raportul Inspecţiei Judiciare privind ”practica instanţelor de judecată şi a parchetelor de pe lângă acestea în investigarea şi soluţionarea cauzelor privind infracţiuni la viaţa sexuală cu victime minore" şi să propună măsuri care să remedieze neajunsurile semnalate. ”Minorii abuzaţi trec deja printr-o traumă imensă şi trebuie ajutaţi, în niciun caz ignoraţi sau înfieraţi”, a transmis ministrul Justiţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

MInisterul Justiţiei a transmis, joi, printr-un comunicat de presă, că ministrul Stelian Ion a cerut Grupului de lucru privind problematica victimelor infracţiunilor, constituit la nivelul Ministerului, să analizeze cu celeritate Raportul Inspecţiei Judiciare privind ”practica instanţelor de judecată şi a parchetelor de pe lângă acestea în investigarea şi soluţionarea cauzelor privind infracţiuni la viaţa sexuală cu victime minore" şi să propună măsuri.

”Acest raport ar trebui să ofere un tablou de ansamblu asupra practicii judiciare şi a modului în care sunt soluţionate sesizările privind abuzurile sexuale asupra minorilor. Săptămâna aceasta a fost deblocat raportul şi avem de găsit rapid soluţii, fie la nivel legislativ, fie în ceea ce priveşte cooperarea între instituţiile care cercetează infracţiunile, acordă sau ar trebui să acorde asistenţă victimelor. Minorii abuzaţi trec deja printr-o traumă imensă şi trebuie ajutaţi, în niciun caz ignoraţi sau înfieraţi”, a transmis Stelian Ion.

Grupul de lucru privind victimele infracţiunilor şi-a început activitatea în luna februarie 2021 pe trei domenii principale -  abuzuri sexuale asupra minorilor, violenţa domestică şi trafic de persoane  - şi a adus la aceeaşi masă, în întâlniri periodice, reprezentanţii poliţiei, parchetelor, direcţiilor de protecţie a copilului, ai Colegiului psihologilor şi ai mediului universitar.

Una dintre soluţiile susţinute de Ministerul Justiţiei este înfiinţarea camerelor de anchete pentru minori la nivelul fiecărei unităţi de parchet.

O altă decizie deja adoptată la nivelul grupului de lucru este actualizarea HG 49/2011, care aprobă metodologia-cadru pentru intervenţia în echipă multidisciplinară în situaţii de violenţă asupra copilului şi de violenţă în familie.

De asemenea, în urma întâlnirilor de la Ministerul Justiţiei, grupul de lucru a identificat soluţii pentru implicarea asistenţilor comunitari în teritoriu pentru a colabora cu angajaţii direcţiilor pentru protecţia copiilor, implicarea mediului academic în organizarea unor cursuri de formare pe componenta psihologică şi soluţii pentru o metodologie, la nivelul INML, privind recoltarea probelor serologice şi de ADN.

”Grupul de lucru va acorda o atenţie deosebită practicii instanţelor în cauzele privind infracţiuni la viaţa sexuală cu victime minore şi, în măsura în care se va dovedi necesar, va propune inclusiv soluţii legislative pentru a se ajunge la o practică unitară”, a mai transmis Ministerul Justiţiei.

Instanţele de judecată din România au soluţionat, în ultimii şase ani şi jumătate, peste 2.700 de dosare care au avut ca obiect infracţiuni legate de viaţa sexuală şi unde victimele erau minore, în zeci de cazuri autorii încheind acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, se arată într-un raport al Inspecţiei Judiciare, aprobat de CSM.

Conform raportului, în dosarele cu victime minore agresate sexual există vulnerabilităţi, atât în ceea ce priveşte activitatea de urmărire penală - etapă pe parcursul căreia s-a constatat că victime minore au fost audiate în prezenţa autorilor agresiunii, a unor rude ale agresorilor sau în absenţa unui avocat ori psiholog, cât şi în etapa judecării dosarelor - etapă în care s-a constatat, printre altele, lipsa unei metodologii de audiere a victimelor.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.