British Museum din Londra va restaura opt recipiente din sticlă antică, sparte în timpul exploziei din portul Beirutului în 2020, şi le va expune temporar înainte de a le înapoia Libanului, a anunţat marţi instituţia, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste obiecte, ce datează din perioadele romană, bizantină şi islamică, erau expuse la Muzeul Arheologic de la Universitatea Americană din Beirut (AUB) în momentul exploziei devastatoare din 4 august 2020, care a provocat moartea a 200 de persoane şi 6.500 de răniţi. 

Deşi muzeul s-a aflat la 3,2 km de explozie, suflul a provocat spargerea vitrinei în care se aflau 74 de recipiente valoroase din sticlă, de ”o importanţă capitală pentru a transmite cum s-a dezvoltat tehnica de prelucrare aa sticlei în Liban în secolul I înainte de Hristos”, a detaliat British Museum într-un comunicat. 

Marea parte dintre artefacte au fost sparte atât de grav, încât să fie ireparabile, şi doar 15 dintre ele au fost identificate ca putând fi salvate. 

Printre ele, doar opt pot fi transportate în siguranţă la British Museum, care dispune de instalaţii şi de expertiza necesare pentru a restaura aceste obiecte. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.