Vicepremierul Dan Barna a declarat că a susţinut activi încă de la început dosarul Roşia Montană la UNESCO şi se bucură că acest sit a reuşit să obţină în sfârşit recunoaşterea internaţională. La rândul său, Dacian Cioloş a precizat că nu putea primi un cadou mai nimerit de ziua sa de naştere, iar această decizie „e o şansă unică la dezvoltare durabilă, o şansă pe care sper să putem să o exploatăm din plin”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE „Roşia Montană a intrat, astăzi, în Patrimoniul Mondial UNESCO. Este o veste mare şi nici că putea să existe un cadou mai nimerit de care să mă bucur de ziua mea. Comunitatea din Roşia Montană, pe care o cunosc, merita această şansă de multă vreme, pentru că oamenii de acolo, dar şi alte organizaţii civice din ţară s-au bătut ani în şir pentru această recunoaştere. E o şansă unică la dezvoltare durabilă, o şansă pe care sper să putem să o exploatăm din plin. Este victoria tuturor celor care, prin implicarea lor civică, au salvat una dintre cele mai de preţ comori ale istoriei vechi a românilor. Însă dincolo de prestigiul de a fi parte a Patrimoniului UNESCO, este vorba în primul rând de găsirea unor soluţii economice şi sociale viabile şi durabile, de dezvoltare turistică. Toate acestea, gândite pe profilul zonei, vor aduce bunăstare pentru oamenii din regiune. Felicitări tuturor celor care au crezut în această şansă şi care au făcut posibil momentul de azi!”, a scris Dacian Cioloş, marţi pe Facebook. 
 
ŞTIREA INIŢIALĂ „Roşia Montană a fost inclusă astăzi în Patrimoniul Mondial UNESCO! Ne-am luptat ani de zile pentru protejarea istoriei şi a mediului de la Roşia Montană, iar astăzi am primit o veste extraordinară. Am susţinut activ încă de la început dosarul Roşia Montană la UNESCO şi mă bucur că acest sit a reuşit să obţină în sfârşit recunoaşterea internaţională. E o şansă uriaşă pentru dezvoltarea şi – în acelaşi timp- conservarea patrimoniului. Acum va fi mult mai uşor de accesat finanţări pentru protejarea patrimoniului şi investiţii în activităţi economice, care să pună în valoare galeriile romane şi peisajul minier al localităţii”, a scris Dan Barna, marţi pe Facebook. 
 
El a mai spus că „USR PLUS şi-a asumat în programul de guvernare un angajament important: să protejăm şi să punem în valoare patrimoniul cultural şi ne ţinem de cuvânt. Roşia Montană este o victorie majoră a noii generaţii politice!”.
 
Peisajul minier Roşia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, a anunţat marţi preşedintele Comitetului, Tian Xuejun. Icomos, organismul consultativ al agenţiei ONU, a recomandat clasarea şi în Lista Patrimoniului în pericol, decizie adoptată şi de Comitet.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.