Turcia a respins sâmbătă îngrijorările formulate de Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO referitoare la transformarea Bazilicii Sfânta Sofia în moschee, estimând că deciziile sale privind siturile istorice din Istanbul au fost cauzate de "părtinire şi motive politice".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vineri, Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a cerut Turciei să prezinte până în 2022 un raport despre starea de conservare a Bazilicii Sfânta Sofia şi şi-a exprimat "profunda îngrijorare" privind consecinţele transformării în moschee a acestui celebru edificiu din epoca bizantină, conform AFP. 

Comitetul a spus că "regretă profund absenţa dialogului şi a informării" despre decizia Turciei de a schimba statutul Muzeelor Sfânta Sofia şi Chora, altă capodoperă a arhitecturii bizantine. 

Ministerul turc al Afacerilor Externe a spus că "respinge articolele privind deciziile Comitetului Patrimoniului Mondial al UNESCO, înţelegând că acestea au fost inspirate de prejudecăţi şi motivaţii politice".             

Sfânta Sofia şi biserica Chora sunt bunuri ce aparţin statului şi au fost protejate "meticulos", a adăugat ministerul, acuzând agenţia ONU că încalcă suveranitatea Turciei.              

Transformarea în moschee la 10 iulie 2020 de autorităţile turce a Sfintei Sofia, până atunci muzeu, a declanşat un val de indignare la nivel internaţional.                

Sfânta Sofia şi Chora sunt situate în zone istorice din Istanbul, înscrise în Patrimoniul Mondial al UNESCO. 

               

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.