Coitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a cerut vineri Turciei să prezinte până în 2022 un raport privind starea de conservare a Bazilicii Sfânta Sofia de la Istanbul, exprimându-şi "profunda îngrijorare" pentru consecinţele transformării reconversiei în moschee a acestui celebru edificiu din epoca bizantină, notează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trasnformarea în moschee la 10 iulie 2020 de autorităţile turce a Sfintei Sofia, până atunci muzeu, a declanşat un val de indignare internaţional şi a agravat tensiunile dintre Turcia şi Grecia. 

Comitetul Patrimoniului Mondial a cerut Turciei să prezinte până la 1 februarie 2022 "un raport la zi despre starea de conservare" a edificiului. Organizaţia "regretă profund absenţa dialogului şi a informării" referitor la decizia Turciei de a schimba statutul din muzeu al Sfintei Sofia şi a Moscheei Kariye, o altă capodoperă a arhitecturii bizantine. 

În august 2020, un decret prezidenţial a decis reconversia în moschee a bisericii Kariye, numită şi Chora, decorată în special cu fresce din secolul al XIV-lea reprezentând Judecata de Apoi. 

Aceste iniţiative se înscriu în cadrul eforturilor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de a-şi atrage susţinătorii cei mai conservatori şi naţionalişti în momentul în care Turcia se confruntă cu dificultăţi economice agravate de pandemie. 

Comitetul şi-a exprimat şi "profunda preocupare privind posibilul impact pe care îl pot avea schimbările referitoare la aceste componente cheie ale valorii universale a bunurilor" şi i-a cerut Turciei să se implice în copoperare internaţională şi dialog înainte de orice schimbare importantă. 

Sfânta Sofia ca şi Moscheea Kariye sunt situate în zonele istorice ale Istanbulului, înscrise în Patrimoniul Mondial al UNESCO de agenţia Naţiunilor Unite. 

Comitetul Patrimoniului Mondial este reunit zilele acestea online, sub preşedinţia Fuzhou (China) de Tian Xuejun, vice-ministru chinez al Educaţiei şi preşedintele Comisiei Naţionale Chineze pentru UNESCO în sesiunea sa anuală. Dacă organismul se declară nemulţumit de starea de conservare a unui sit înscris în lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, el poate să-l înscrie în lista Patrimoniului Mondial în pericol sau chiar să-l retragă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.