Laboratorul Spitalului de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara a fost dotat cu un aparat ultraperformant pentru diagnosticul molecular rapid multiparametric. Aparatul, de tip multiplex PCR, poate identifica simultan, într-o perioadă foarte scurtă de timp, între 14 şi 30 de etiologii. Printre virusurile care pot fi detectate se numără şi SARS-CoV-2.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat de presă al Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara, aparatul stabileşte cauza infecţiei unui pacient pe baza unor probe biologice, fie că sunt nazale, spută, materii fecale, lavaj, hemoculturi sau lichid cefalorahidian (LCR).
 
Printre virusurile care pot fi identificate se numără SARS-CoV-2, diverse forme ale virusului corona, cel al gripei A (inclusiv AH1N1), virusul gripei B, MERS, dar şi adenovirusuri, bacterii de tipul stafilococilor, inclusiv cel auriu, streptococi, inclusiv pneumococi.
 
Timpul de obţinere a rezultatului este foarte redus, între 45-75 de minute, în funcţie de categoria de infecţii avute în vedere: respiratorii, gastrointestinale, pneumonii, hemoculturi sau meningite şi encefalite.
 
"Principiul de funcţionare al aparatului este unul real time PCR, amplificarea acidului nucleic. Practic, se realizează o detecţie calitativă şi semi-cantitativă. Aparatul serveşte conceptului modern de testare şi analiză simultană, multiplex a numeroase ţinte microbiene ce ar putea fi implicate în sindromul investigat. Performanţă aparatului este una deosebită. Nu doar că timpul de obţinere a rezultatului este unul foarte redus, dar vorbim de o acurateţe, o sensibilitate de peste 95%", a declarat dr. Delia Dogaru, medic primar medicină de laborator, responsabil analiză Compartiment Imunologie în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara.
 
Avantajul principal este legat de timpul foarte scurt de identificare, printr-un test sensibil de biologie moleculară tip PCR, a agentului patogen, dar şi a genelor de rezistenţă antimicrobiană, ceea ce poate reduce administrarea unor antibiotice şi folosirea ţintită a acestora, având drept consecinţă grăbirea vindecării pacientului.
 
Diagnosticarea, tratamentul sau alte decizii legate de tratarea pacientului nu se rezumă doar la acest tip de test, ci se coroborează cu alte date în contextul clinic.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.