Cancelarul german Angela Merkel a apărat joi un acord cu SUA care permite continuarea proiectului gazoductului Nord Stream 2, ca fiind un compromis pragmatic, dar Ucraina a afirmat că acordul este prea slab pentru a asigura că Rusia se va comporta aşa cum doresc Kievul şi Occidentul, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ucraina s-a opus de mult timp proiectului aproape finalizat, în valoare de 11 miliarde de dolari, care va duce gazul rusesc în Germania, deoarece acesta va oferi Moscovei opţiunea teoretică de a opri tranzitul gazelor prin Ucraina, o mişcare care ar priva Kievul de taxe de tranzit de ordinul miliardelor de dolari şi i-ar pune în pericol securitatea.

Acordul actual referitor la tranzitul gazelor prin Ucraina expiră în 2024.

Alexei Miller, director general al Gazprom, a reiterat joi că Rusia este pregătită să prelungească acordul în cazul în care condiţiile comerciale vor fi corecte.

În pofida obiecţiilor îndelungate ale SUA faţă de proiect, administraţia preşedintelui Joe Biden a conchis că acesta este prea avansat pentru a fi oprit.

Germania, care susţine puternic gazoductul, şi Statele Unite au anunţat miercuri un armistiţiu referitor la conductă.

Germania s-a angajat în cadrul acestui compromis să răspundă oricărei încercări a Rusiei de a folosi energia ca armă împotriva Ucrainei şi a altor ţări din Europa Centrală şi de Est.

Acordul include şi un angajament de a ajuta Ucraina să continue să primească taxe de tranzit odată ce Nord Stream 2, finalizat în proporţie de 98%, va deveni operaţional.

Merkel a declarat joi că a primit asigurări ruseşti că Moscova nu va folosi gazoductul ca armă, dar că Berlinul este gata să reacţioneze cu sancţiuni dacă o va face.

"La urma urmei, nu suntem lipsiţi de instrumente pentru a face ceva", a spus Merkel, adăugând că speră că nu vor fi necesare sancţiuni împotriva Moscovei.

Kievul dorea ca proiectul să fie oprit cu totul şi a menţionat ca motive de neîncredere în Moscova anexarea Crimeii de către Rusiei, în 2014, şi sprijinul acordat separatistilor pro-ruşi în conflictul din estul Ucrainei.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a declarat jurnaliştilor că acordul SUA-Germania este prea slab.

"Există o problemă fundamentală ... încă nu ne este clar dacă Rusia este gata să-şi îndeplinească obligaţiile şi partea sa în mod corespunzător atunci când vine vorba de securitatea energetică a Ucrainei şi de menţinerea rolului Ucrainei ca stat de tranzit", a spus Kuleba.

Ucraina a început consultări oficiale cu Uniunea Europeană şi Germania cu privire la Nord Stream 2.

Predecesorul lui Kuleba, Pavlo Klimkin, a spus că se teme că Ucraina va fi exclusă.

"Nu suntem ascultaţi, nu căutăm soluţii la aceeaşi masă cu SUA, UE şi Germania aşa cum ar trebui. Nici măcar nu facem parte din proces. Facem o mulţime de afirmaţii emoţionale care au aceeaşi forţă ca zăpada de anul trecut", a spus el.

Kremlinul a avut o reacţie mixtă faţă de acordul dintre SUA şi Germania, spunând că nu este de acord cu o parte din limbajul folosit despre Rusia şi că Moscova nu a folosit niciodată energia ca armă geopolitică.

"Rusia a fost şi rămâne întotdeauna un garant responsabil al securităţii energetice pe continentul european sau aş spune chiar la o scară mai largă şi globală", a declarat purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Şeful Gazprom a declarat că Rusia este gata să mărească tranzitul prin Ucraina, cu condiţia ca Europa să cumpere o cantitate mai mare de gaze de la Moscova.

Nord Stream 2 ar trebui să fie finalizat la sfârşitul lunii august şi să intre în funcţiune anul acesta, a declarat compania care conduce proiectul la începutul acestei luni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.