Premierul Florin Cîţu a declarat că nu este adeptul introducerii banului public în cercetare fără a fi obţinute rezultate, menţionând că acest lucru este valabil şi pentru educaţie şi sănătate. El crede că românii trebuie să le ceară guvernanţilor ca investiţiile din bani publici să se vadă şi în rezultate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Florin Cîţu a afirmat, joi, în intervenţia sa la evenimentul "Grand Matinal Digital", organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România, că nu se poate face dezvoltare fără capital uman. 
 
"Nu poţi să faci dezvoltare fără capital uman care să vină să susţină această dezvoltare. Chiar dacă vorbim de digitalizare, până la urmă tot ai nevoie de capital uman calificat. Şi aici avem două probleme, una pe termen scurt, cantitativ, de unde luăm forţă de muncă să susţinem creşterea economică pe termen scurt şi a doua este pe termen mediu şi lung, calitativ. Şi aici avem România educată. România educată este un proiect care va da rezultate cam în 15-20 de ani, nu le vom vedea astăzi. Dar este important să le asumăm, aceste reforme, şi eu cred că este nevoie de presiunea continuă a sectorului privat ca aceste reforme să fie menţinute. (...) Am inclus reformele în PNRR ca să mă asigur că orice Guvern ar veni după 2028, până în 2026 rămânem noi, dar în viitor ne asigurăm că aceste reforme vor fi făcute. E nevoie de această predictibilitate şi aşa dăm predictibilitatea când includem reformele în acte normative”, a declarat premierul. 
 
El consideră că trebuie introdus principiul competitivităţii în toate sectoarele economice, inclusiv în cercetare. 
 
"Trebuie introdus un principiu al competitivităţii pentru resurse în toate sectoarele din economie, inclusiv în cercetare. Cei care doresc să facă cercetare trebuie să fie competiţie între ei pentru resurse, dacă aceste resurse vin de la stat sau din sectorul privat. Doar cei care dau rezultate vor putea să meargă mai departe. A finanţa doar de dragul finanţării de la buget nu cred că este o soluţie. Trebuie să găsim acele centre unde se poate face dezvoltarea prin cercetare şi în funcţie de rezultate putem să introducem mai multe resurse. Nu sunt adeptul introducerii banului public oriunde doar pentru că i se spune unui domeniu cercetare şi trebuie să investim în cercetare fără să avem rezultate. Nici în educaţie nu vreau să mai investim fără rezultate, nici în sănătate nu vreau să mai investim fără să avem rezultate. Trebuie să cerem de la guvernanţi ca aceste investiţii din bani publici să se vadă şi în rezultate”, a mai transmis Florin Cîţu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.