Senatorul USR PLUS Ştefan Pălărie a afirmat că „decizia de astăzi de trimiterii a legii către re-examinare din partea Administraţiei Prezidenţiale - dincolo de argumentele superficiale invocate - reprezintă o decizie politică de a ţine captive şcolile în mâinile filialelor politice de judeţ”. Reacţia vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, actul normativ pentru modificarea şi completarea legii educaţiei naţionale 1/2011 care vizează procedura de numire a directorilor şi directorilor adjuncţi interimari ai unităţilor de învăţământ preuniversitar, în situaţia vacantării funcţiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„România educată ... mai încolo, nu astăzi. Am muncit alături de colegii mei 6 luni pentru iniţiativa legislativă care înlocuieşte pixul inspectorilor generali cu votul secret al consiliului de administraţie al şcolilor. Ce am făcut în 6 luni? Ne-am consultat cu profesori, cu directori, am lucrat cu jurişti din partea sindicatelor, am organizat îndelungi dezbateri.
 
Coşmarul nostru cel mai mare atunci (ca şi acum) când am elaborat legea a fost că incidentul 9 ianuarie (care a dus la schimabrea a peste 700 de directori de şcoli) se va repeta la scară naţională în luna august (peste câteva zile) când se vor vacanta toate cele aproximativ 10,000 de posturi de directori şi directori adjuncţi.
 
Astăzi, aproape toţi inspectorii şcolari generali sunt numiţi politic, (cu funcţii de partid în spate - şi foşti participanţi la alegerile locale în septembrie) şi îi găsim cocoţaţi în aceste funcţii tocmai pe fondul neorganizării unor concursuri transparente în 2020 sau în prima parte a lui 2021. Aceşti oameni urmează "în baza legii" să hotărască în luna august ce culoare politică va colora unităţile de învăţământ din România.
 
Coşmarul acesta a fost absolut inacceptabil pentru USR PLUS şi am făcut toate eforturile umane şi inumane pentru a obţine majoritate în Parlament în spatele acestei legi - tocmai pentru a face un prim pas către normalitate în educaţie. Sau către o Românie Educată.
 
Decizia de astăzi de trimiterii a legii către re-examinare din partea Administraţiei Prezidenţiale - dincolo de argumentele superficiale invocate - reprezintă o decizie politică de a ţine captive şcolile în mâinile filialelor politice de judeţ.
 
În scenariul declanşat astăzi ce va urma este simplu de intuit:
 
1) Concursurile pentru ocuparea funcţiilor de director vor fi amânate şi mai mult - nici până în prezent nu avem o metodologie oficială dată prin Ordin de Ministru - cine va ma grăbi ministerul acum când legea a fost întoarsă în Parlament.
 
2) Luna august va fi zguduită de scandalurile din fiecare judeţ. Vom asista la filmul tragic al "pleacă ai voştri vin ai noştri" atât de mult exersat în ultimii 30 de ani de democraţie.
 
3) Tot în luna august se doreşte constituirea unui grup transpartinic pentru implementarea proiectului "România Educată" - şi transpunerea lui în legislaţie - proiect care în esenţă nu îşi propune descentralizarea sistemului de învăţământ din România - ci doar o mică pilotare în 60 de unităţi de învăţământ, pilotare care a mai avut loc în anul 2004-2005 încheiată cu rapoarte de implementare.
 
În concluzie ... maniera de a face reformă reală în România - mai ales în domeniul educaţiei - are nevoie de reformă. Şi de renunţarea la duplicitarism. Altminteri facem reformă dar doar colorată potrivit.
 
Astăzi este o zi tristă pentru România Educată - baronii locali ai politicii vechi pot să stea liniştiţi, îşi vor menţine controlul şi influenţa prin intermediul şcolilor, punând labele şi pe profesori, şi pe părinţi, dar şi pe viitorul copiilor”, a scris Ştefan Pălărie, miercuri pe Facebook. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.