Un fost redactor-şef al Apple Daily, tabloid prodemocraţie din Hong Kong recent închis, a fost arestat miercuri dimineaţă, a anunţat Poliţia, într-un context de preluare a presei în fosta colinie britanică, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat, Poliţia a anunţat arestarea unui fost redactor-şef în vârstă de 51 de ani pentru "înţelegere secretă cu forţe străine", o infracţiune care intră sub incidenţa noii legi a securotăţii naţionale pe care beijingul o impune de anul trecut pe teritoriul său semi-autonom.

O sursă din Poliţie a precizat pentru AFP că persoana arestată este Lam Man-chung. 

El este al nouălea angajat al Apple Daily care este arestat conform legii pe securitatea naţională.                

După arestarea mai multor responsabili şi îngheţarea activelor lor, tabloidul, care s-a făcut cunoscut prin criticile aduse guvernului chinez şi executivului local care s-a aliat cu Beijingul, a fost constrâns să se închidă după 26 de ani de existenţă, publicând pe 24 iunie ultimul său număr.

Lam a fost redactor-şef pentru această ultimă ediţie. 

Autorităţile acuză cotidianul pentru sprijinirea cererilor de sancţiuni internaţionale contra Chinei, o luare de poziţie care este pasibilă cu urmărire penală în virtutea noii legi. 

Proprietarul ziarului, magnatul Jimmy Lai, 73 de ani, este închis în prezent şi a fost acuzat pentru înţelegere secretă cu forţe străine. 

Închiderea ziarului este unul dintre evenimentele care a determinat Asociaţia Jurnaliştilor din Hong Kong (HKJA), principalul sindicat al jurnaliştilor de acolo, să spună săptămâna trecută că libertatea presei a fost "spulberată" în fosta colonie britanică.       

"Anul trecut a fost incontestabil cel mai rău an pentru libertatea presei", a declarat preşedintele HKJA, Ronson Chan.                

O mie de angajaţi ai trustului lui Lai şi-au pierdut slujbele, între care 700 de jurnalişti.             

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.