O copie foarte rară a primelor reguli scrise ale fotbalului, stabilite de clubul englez Sheffield, în 1858, a fost licitată, marţi, pentru 56.700 de lire sterline (peste 65.500 de euro) la Londra, a anunţat casa de licitaţii Sotheby's. Suma este cuprinsă în estimarea de 50.000-70.000 de lire sterline, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acesta este unul dintre cele două exemplare cunoscute ale primei ediţii a Regulilor jocului de fotbal, pe baza cărora s-a dezvoltat fotbalul modern. A fost tipărită de clubul Sheffield, fondat în 1857 şi considerat cel mai vechi club de fotbal din lume, a subliniat Sotheby’s.

Cele 16 pagini ale broşurii, în stare bună şi găsite într-un album din epoca victoriană cu suverniruri ale clubului Sheffield, oferă o primă versiune codificată a sportului. De asemenea, menţionează evoluţia regulilor, cu adnotări scrise de mână sau cu addenda tipărită, care subliniază interzicerea "lovirii" sau "împingerii" mingii cu mâna, permisă anterior.

"Clubul a jucat un rol crucial în dezvoltarea jocului modern: lovitura liberă indirectă, cornerul şi bara transversală sunt inovaţii ale jocului realizate de Sheffield", definind "prima expresie a culturii fotbalului modern".

Broşura conţine semnătura în creion a lui William Baker, unul dintre cei mai importanţi jucători ai lui Sheffield şi membru al comitetului conducător, care a aprobat proiectul final al regulilor, la 21 octombrie 1858. Regulile au fost apoi tipărite în anul următor şi distribuite tuturor membrilor clubului, a adăugat casa de licitaţii.

Singura altă copie cunoscută se afla în arhivele clubului, care au fost vândute, în iulie 2011, pentru 881.000 de lire sterline.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.